Mladá Boleslav koupí rozsáhlé pozemky pro potřeby bydlení

14.02.2020 12:26

Město Mladá Boleslav se stane vlastníkem rozsáhlých pozemků v jižní části města. Zastupitelé schválili koupi pozemků mezi Dubcemi a Podchlumím v majetku společnosti Nové Dubce o celkové výměře 114 789 m2 za cenu téměř 155 milionů Kč.

Mladá Boleslav koupí rozsáhlé pozemky pro potřeby bydlení
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Město zde chce připravit podmínky pro individuální i hromadné bydlení. Jak řekl primátor Raduan Nwelati, cena 1350 Kč/m2 je velmi příznivá i vzhledem k tomu, že v nedaleké lokalitě město prodávalo pozemky jiným subjektům pro za ceny výrazně vyšší. Město Mladá Boleslav v této oblasti vlastní velkou část okolních pozemků. Sjednocením všech pozemků by městu vznikla lokalita, kterou lze rozvíjet pro potřeby bydlení dle stávajícího územního plánu, případně dle územního plánu nově připraveného.

"Město se rozhodlo, že tyto pozemy koupí, protože chceme podpořit výrazně bytovou výstavbu. Bytů je v Mladé Boleslavi nedostatek, je potřeba s tím něco dělat. I pozemků na výstavbu pro občany města je také nedostatek, proto je jejich cena velmi vysoká. Jsem rád, že zastupitelstvo 25 hlasy z 28 přítomných pořízení těch pozemků schválilo," řekl primátor Nwelati. Podle primátora je příznivý i fakt, že město zaplatí kupní cenu ve třech splátkách, první z nich do 30. 6. 2020 a další dvě v následujících dvou letech. Již po zaplacení první splátky budou pozemky převedeny na město, které pak může začít s přípravou inženýrských sítí v této lokalitě pro budoucí bytovou výstavbu.

"Účelem je poskytnout mladým rodinám, lidem, kteří chtějí bydlet v Mladé Boleslavi, levnější a dostupnější bydlení, než je tomu nyní," řekl primátor. O tom, v jakém poměru a jakým způsobem budou pozemky dále připravovány k výstavbě domů či nabízeny k prodeji zájemcům pro individuální výstavbu, se teprve povedou jednání a bude o všem dále rozhodovat zastupitestvo. Primátor je zastáncem varianty, aby část budoucích bytů město prodalo zájemcům, část si nechala jako nájemní byty a část byla v režimu družstevních bytů.

Podle odhadu primátora by město mělo být schopno nejspíše již v příštím roce zasíťovat část pozemků a případně i částečně zahájit bytovou výstavbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…