Mladou Boleslav zasáhla kůrovcová kalamita, jediné řešení je kácení stromů

30.01.2019 12:17

Přemnožení kůrovce, které sužuje celou republiku, se nevyhnulo ani Mladé Boleslavi. Jak informoval primátor Raduan Nwelati, nejhůře postiženou oblastí ve městě je park Štěpánka.

Mladou Boleslav zasáhla kůrovcová kalamita, jediné řešení je kácení stromů
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Bohužel, loňské horké a suché léto výrazně přispělo k tomu, že zde aktuálně došlo k takovému rozšíření kůrovce, že jediným možným řešením je kácení. Přestože jsme se tomuto kroku bránili a hledali jsme jiné varianty, všichni odborníci se shodli na tom, že jedinou cestou, jak se kůrovce zbavit, je napadené stromy co nejdříve vykácet a zlikvidovat. Na Štěpánce se to dotkne 429 stromů, k jejichž vykácení vydal povolení odbor životního prostředí," vysvětlil Raduan Nwelati. Napadených je ale dalších 50 stromů, které však nemají tak velký obvod, lze je tedy odstranit bez povolení. Stromy je nutné vykácet do konce března, dokud kůrovec přezimuje a není aktivní. V dubnu pak samozřejmě na Štěpánce začne nová výsadba. "Preferujeme sázení vzrostlých stromů, abychom co nejvíce zachovali ráz parku," dodal primátor.

V případě lesoparku Štěpánka se jedná převážně o smrky, které jsou k napadení kůrovcem nejnáchylnější. Povolení ke kácení musí být vydáno v případě, že obvod stromu je větší než 80 centimetrů, a to je zde právě v již zmíněných 429 případech. Nejhůře zasažena je oblast v okolí altánku a také mezi dětskými hřišti, kde je smrkový háj.

Náhradní výsadba začne v dubnu a potrvá do konce května, další etapa bude následovat od poloviny října až do mrazů. "Tyto termíny nám doporučili odborníci na zeleň, aby měly nové stromy co největší šanci se ujmout. Napadené smrky pak budou v převážně většině nahrazeny listnatými stromy, mělo by jít o duby, buky a lípy. Kromě toho, že jsou smrky náchylné k napadení lýkožroutem, jedná se o druh, který do parkové výsadby v našich podnebních podmínkách nepatří. Určitě chceme investovat do vzrostlých stromů, Štěpánka je rodinné stříbro Mladé Boleslavi a musí být v maximální možné míře obnovena v co nejkratším čase. Přestože výsadba nových stromů bude velmi nákladná, je to ten případ, kdy cena nesmí hrát nejdůležitější roli. Sázení vzrostlých stromů je navíc složitější, zejména pokud jde o následnou péči o ně. Nicméně pro nás i všechny zaměstnance, starající se o zeleň v Mladé Boleslavi, půjde v příštích měsících o absolutní prioritu," upřesnil primátor.

Podle něj se také bude prověřovat možnost přesadit některé stromy přímo z blízkého okolí parku, aby měly co největší šanci na přežití. Kromě zmíněných listnatých stromů budou do parku nasazeny i některé jehličnany, ale spíše pro zajímavost coby solitéry, jednat by se mělo o douglasky, jedle nebo modříny.

S tím, že je nutné opravdu stromy pokácet, souhlasila i komise pro životní prostředí. Povolení pro kácení vydal odbor životního prostředí, který nařídil výsadbu 150 nových stromů. "My jich ovšem vysadíme daleko více, samozřejmě při zachování optimální hustoty porostu," dodal Raduan Nwelati.

Kácení bohužel krátkodobě omezí i přístup do některých částí Štěpánky, kde se bude pohybovat technika, a to především z důvodu bezpečnosti návštěvníků. Město proto plánuje zhotovit informační panely, které budou umístěny u vstupů do parku a budou srozumitelně popisovat, co a proč se zde děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …