Mobilita v Brně – Vize 2050

11.09.2015 8:25

V minulých dnech se v prostorách Jihomoravského inovačního centra uskutečnil workshop „Mobilita v Brně – Vize 2050“, připravený ve spolupráci Odboru dopravy Magistrátu města Brna a Komisí Smart City Rady města Brna.

Mobilita v Brně – Vize 2050
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Workshop se uskutečnil v souvislosti s tvorbou Plánu udržitelné městské mobility města Brna (dále Plán mobility), který v současné době město Brno zpracovává.

Plán mobility je strategický dokument

Plán mobility představuje nový strategický dokument města a jeho nejbližšího zázemí. Na základě komplexní analýzy dopravních, ekonomických i demografických údajů stanoví opatření v oblasti mobility, jejichž realizace umožní udržitelný rozvoj města a zlepšení kvality života ve městě na několik příštích desetiletí.

Plán mobilita umožní čerpání dotací z EU

Plán mobility je také strategickým dokumentem z hlediska čerpání dotací Evropské unie na podporu rozvoje dopravní infrastruktury, kde je definován jako základní podmínka pro realizaci projektů, které budou podpořeny z Operačního programu doprava a Integrovaného regionálního operačního programu.

Zapojení veřejnosti

Nezbytnou součástí tvorby Plánu mobility je zapojování veřejnosti do tvorby tohoto dokumentu. Tento dokument by měl tedy vznikat na základě odborného i veřejného konsenzu.Proto bylo pozváno více než 50 odborníků nejen z oblasti dopravy, ale také dalších oborů nutných pro plánování mobility (např. ekonomie, architektura, životní prostředí, sociální vědy) se sešlo, aby společně pracovali na návrzích vizí, oblastí změn a strategických cílů Plán mobility.

Návrhy vizí připravené Ing. Zbyňkem Speratem, Ph.D. (Centrum dopravního výzkumu. v.v.i), doc. Ing. Josefem Kocourkem, Ph.D. (ČVUT v Praze, Fakulta dopravní), Mgr. Danielem Seidenglanzem, Ph.D. (Masarykova univerzita v Brně, Přírodovědecká fakulta), Ing. Martinem Hájkem (VŠB – technická univerzita Ostrava) a Ing. Petrem Hofhanslem, Ph.D. (společnost AF-CITYPLAN, s.r.o.) byly komentovány a doplněny a na závěr prezentovány primátorovi města Brna panu Petru Vokřálovi a dalším členům Rady města Brna.

Závěr

Všechny diskutované vize se shodovaly na tom, že Brno bude v roce 2050 příjemným místem k životu, lidé se budou ve městě i jeho okolí pohybovat více pěšky, na kole nebo veřejnou dopravou. Tyto návrhy budou dále projednány v rámci Brněnské ozvučné desky a také s veřejností v rámci pracovních skupin Plánu mobility. Komentáře získané na těchto diskusích pak budou společně s vizemi předloženy Radě města Brna, která o vizi, oblastech změn a strategických cílech, jež budou Plánem mobility naplňovány, rozhodne.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.