Moravský Krumlov: Stálý výbor pro jadernou energetiku zasedal v Dukovanech

17.06.2017 16:35

Páté zasedání Stálého výboru pro jadernou energetiku (SVJE) se uskutečnilo ve čtvrtek 15. června v Jaderné elektrárně Dukovany (EDU) za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky, ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, ministra financí Ivana Pilného, ministra životního prostředí Richarda Brabce a vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, Jána Štullera. Jednání se účastnil také starosta M. Krumlova a pověřený zmocněnec pro jadernou energetiku za Jihomoravský kraj Tomáš Třetina.

Moravský Krumlov: Stálý výbor pro jadernou energetiku zasedal v Dukovanech
Foto: mkrumlov.cz
Popisek: Budova radnice města Moravský Krumlov

Výbor se zabýval dvěma klíčovými legislativními návrhy, které jsou zásadní pro proces výstavby nového zdroje jaderné energie v EDU – novelou zákona o EIA a novelou stavebního zákona. Výbor jednal i o investičně obchodním modelu výstavby nového zdroje a vytvořením atraktivních podmínek pro samotnou investici.

„Naší prioritou a jasným úkolem z dnešního zasedání je zajistit, aby v poslanecké sněmovně byla urychleně schválena novela stavebního zákona po jejím návratu ze Senátu, a ohledně zákona o EIA je naším cílem jeho schválení v Senátu. Přijetí obou novel významně přispěje ke zkrácení a zefektivnění celého procesu výstavby nového jaderného zdroje,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

SVJE dále prodiskutoval možné varianty investičně – obchodního modelu výstavby nového zdroje a s tím související otázku vytvoření dostatečně atraktivního prostředí pro samotnou investici. Budoucí řešení má být i otevřeno případnému kapitálovému vstupu dodavatele technologie. Výbor se také zabýval zajištěním dopravy komponent na staveniště při výstavbě nového jaderného zdroje a zajištění adekvátní dopravní infrastruktury.

Ministr Havlíček v souvislosti s dostavbou nového jaderného zdroje zdůraznil roli českého průmyslu.

„V současnosti i do budoucna plánujeme aktivně podporovat české firmy při výstavbě nových jaderných zdrojů v České republice i v zahraničí, abychom si uchovali a dále rozvíjeli tuto jedinečnou schopnost českého průmyslu, která je jeho nesmírnou konkurenční výhodou,“ dodal Jiří Havlíček.

Jaderná elektrárna Dukovany představuje zásadní zdroj pro zajištění spolehlivých dodávek elektřiny pro české občany a firmy a energetickou soběstačnost České
republiky. Z hlediska bezpečnosti a energetické soběstačnosti České republiky je prioritní zajištění dlouhodobého provozování stávajících bloků v horizontu roku 2037, spojené s výstavbou nového zdroje v této lokalitě tak, aby v Dukovanech byla kontinuálně zajištěna výroba elektrické energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…