Moravský Krumlov bude mít památník české státnosti

13.10.2017 17:37

Město Moravský Krumlov dosud nemělo žádné pietní místo či památník české státnosti a naší historie. To se letos změní. V sobotu 28. října ve 14 hodin bude slavnostně odhalen na Masarykově náměstí nový památník české státnosti.

Moravský Krumlov bude mít památník české státnosti
Foto: mkrumlov.cz
Popisek: Budova radnice města Moravský Krumlov

V 15 hodin bude na městském úřadě zahájena výstava, která mapuje osudy Československa za II. světové války a také připomíná život rodáka z Rešic Adolfa Opálky a operaci Anthropoid, při které byl proveden atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Návrh Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela

Podle starosty Třetiny bude památník připomínat nejen vznik Československé republiky, útrapy první světové války, ale mělo by být také připomenutím událostí během druhém světové války a období po ní. „Zároveň by toto místo mělo nám i budoucím generacím neustále připomínat to, že svoboda je velmi křehká a musíme o ni pečovat. Zvláště v dnešní době, kdy je svoboda ohrožována z různých stran, někdy méně, někdy více viditelně,“ říká starosta Třetina.

Pomník má tvar hraničních kamenů, podkladová deska připomíná domovenky na britských uniformách letců. „Návrh Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela nejlépe odpovídal zadání, proto jsme ho vybrali,“ doplňuje místostarosta města Zdeněk Juránek. Slavnostního odhalení památníku se zúčastní také hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazrda. „Jsem velmi rád, že budeme mít v Krumlově místo, které bude nám i našim dětem a jejich dětem stále připomínat, že svoboda není zadarmo a že jsme si svůj stát museli vybojovat,“ zdůrazňuje starosta Tomáš Třetina.

Výstava na úřadě připomene operaci Anthropoid. Pro studenty je připraven kvíz o ceny

Od 28. října bude v prostorách městského úřadu k vidění výstava, jejímž iniciátorem jejího vzniku v roce 2012 byl tehdejší senátor Vítězslav Jonáš a Petr Škarabela z firmy Kapucín. „Nápad vytvořit výstavu, která představí jeden z největších českých hrdinských činů 2. světové války, nás napadl v Rešicích při 70. výročí provedení atentátu na Heydricha. Výstavu jsme připravili v angličtině pro vojáky NATO, kteří měli letecké cvičení na letišti v Náměšti nad Oslavou,“ přiblížil vznik výstavy Vítězslav Jonáš. Iniciátoři se domluvili se starostou Třetinou na umístění výstavy na městském úřadě, kde si ji budou moci prohlédnout především studenti, ale také široká veřejnost.

Ve spolupráci s městem Moravský Krumlov je připraven kvíz pro studenty. Studenti si musí pročíst příběh Československa za II. světové války a také příběh Adolfa Opálky, který je v angličtině, a poté odpovědět na otázky v připraveném kvízu. Ze správných odpovědí budou vylosováni výherci, kteří obdrží mobilní telefon nebo poukaz do zábavného centra pro trénink mozku nebo návštěvu Senátu včetně zajištění dopravy.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…