Most: Kurz kinestetické mobilizace opět na SZŠ

16.04.2019 6:32

Kurz kinestetické mobilizace každý rok organizuje Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola v Mostě.

Most: Kurz kinestetické mobilizace opět na SZŠ
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Na otázku, co je to kinestetická podpora pohybu, nám odpověděla lektorka kurzu Mgr. Hana Nedělková: „Kinestetika není jen pohybový a komunikační koncept, jde o model myšlení při podpoře pohybu. Je to praktický učební a instruktážní koncept, který pomáhá odborné i laické veřejnosti při provádění běžných denních aktivit – při pohybu, přijímání potravy a tekutin, oblékání, hygieně, vyprazdňování atd. Kinestetické principy jsou nástrojem tohoto praktického učebního procesu. Implementace kinestetických principů do každodenní ošetřovatelské činnosti je velkou výzvou pro ošetřující."

Lektorka kinestetické mobilizace Mgr. Hana Nedělková získala lektorský certifikát pro kinestetickou mobilizaci dle Viv-Arte ®KINÄSTHETIK-PLUS v pohybové škole Viv-Arte ® při Univerzitní klinice Ulm ve Spolkové republice Německo. S kinestetickou mobilizací se seznámila během zahraniční praxe zdravotní sestry, kde pracovala osm roků na jednotce intenzivní péče v St. Marienkrankenhaus v Ratingenu. Od návratu do České republiky v roce 2001 pracuje ve středním managementu v Nemocnici Most. Od roku 2007 se pravidelně vzdělává v oblasti kinestetické podpory pohybu. Od certifikátu odborného poradce, přes lektorské kurzy 1. – 4. stupně, je v současné době jediným certifikovaným lektorem kinestetické mobilizace Viv-Arte® KINÄSTHETIK-PLUS v České a Slovenské republice.

Devět absolventů kurzu na Střední zdravotnické škole v Mostě se vzdělávalo o březnovém víkendu v šetrné manipulaci s klientem, aniž by nadměrně namáhali svůj pohybový aparát. Naučili se podpořit pacienta v přirozeném, fyziologickém pohybu, mobilizovat jeho klouby a svaly, čímž zkvalitní jeho rehabilitaci a zvýší míru jeho soběstačnosti.

Jednou z účastnic byla také vyučující praktického předmětu ošetřování nemocných na zdravotnické škole Mgr. Alena Pješčáková, která nám vysvětlila důvod, proč se do kurzu přihlásila: „Práce s nepohyblivými klienty je pro zdravotnický personál velmi náročná a často vede k poškození zdraví a pracovním neschopnostem pečujících. Kinestetická mobilizace je ošetřovatelský koncept, který vychází z chápání principu lidského pohybu. S jeho znalostí dokážeme pracovat s pohybovými rezervami klienta a snížíme vznik komplikací, spojených s imobilitou, s minimální námahou, šetrně a s minimalizací bolesti. Kinestetika v ošetřovatelské péči pokrývá dva požadavky současně. Snižuje riziko poranění z přetížení a zlepšením ošetřovatelských schopností zvyšuje kompetence ošetřujících.“

Další kurz Kinestetické mobilizace s Mgr. Hanou Nedělkovou se bude konat na zdravotnické škole v podzimním termínu 2019. Zájemci se mohou hlásit na stránkách školy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…