Most: Loni chtělo od města informace 31 osob. Za některé údaje se platí

11.03.2015 20:31

Občané se již patnáct let mohou obracet na orgány veřejné správy včetně mosteckého magistrátu s žádostí o poskytnutí informací, které se týkají chodu daného úřadu, obsahu smluv či rozsahu investic. V převážné většině případů nejsou odpovědi na tyto žádosti zpoplatňovány, magistrát si účtuje jen náklady na pořízení fotokopií nebo digitálních nosičů.

Most: Loni chtělo od města informace 31 osob. Za některé údaje se platí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Pouze výjimečně pak přistupuje ke zpoplatnění žádosti, a to v případě, že zodpovězení daného dotazu je časově i technicky náročné. V loňském roce magistrát obdržel 31 žádostí, z nichž 30 vyhověl. Jejich počet se tak oproti roku 2013 téměř nezměnil, neboť předloni jich bylo celkem 32.

„V jednom případě jsme žádost museli odložit. Vyhledávání informací bylo totiž mimořádně časově náročné a vyžádalo si náklady ve výši 2 199 Kč. Žadatel tuto částku odmítl uhradit a odvolal se Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Ten potvrdil, že náš požadavek je oprávněný, částku pouze snížil na 2 000 Kč. Jelikož ji v termínu daném zákonem neuhradil, jeho žádost jsme po šedesáti dnech museli odložit,“ informovala Žaneta Chmelíková z odboru kancelář primátora a tajemníka, která má příjem žádostí na starosti.

Na vyřizování žádostí se dle jejich zaměření podílejí různé odbory magistrátu, přičemž v některých případech se jimi díky rozsahu dané problematiky zabývají i dva či více odborů. Nejvíce, konkrétně osm žádostí v loňském roce vyřídil odbor správních činností, následovaly odbor městského majetku a odbor stavební úřad se sedmi žádostmi a odbor kancelář primátora a tajemníka, jehož pracovníci vypracovali odpovědi na šest žádostí.

„Žadatelé měli zájem například o kopie kandidátních listin, smlouvy týkající se veřejného osvětlení, podmínky vydávání tištěných Mosteckých listů, provoz elektronické podatelny či počet dopravních přestupků a výši uložených pokut v posledních letech. Několik žádostí od jednoho občana se pak týkalo příjezdové komunikace u jeho garáže. S našimi odpověďmi však nebyl spokojen a v jednom případě se dokonce odvolal ke Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Ten rozhodl, že náš postup byl zcela v pořádku a žadateli byly jeho dotazy řádně zodpovězeny. Všechny žádosti včetně odpovědí jsou přístupné na webových stránkách města www.mesto-most.cz,“ dodala Žaneta Chmelíková.

Informace jsou poskytovány již od roku 2000, kdy vešel v účinnost zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Od té doby obdržel magistrát již 588 žádostí, v průměru tedy 39 žádostí ročně. Nejvíce jich bylo podáno v letech 2005 (81) a 2006 (82), nejméně pak v roce 2010 (13). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-most.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…