Most: Nelegální skladování odpadů se nevyplácí

05.02.2020 17:17

Za skladování cca 3 200 tun stavebních a demoličních odpadů na orné půdě uložili Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem společnosti ALEVEN MOST a.s. pokutu ve výši 130 tisíc korun.

Most: Nelegální skladování odpadů se nevyplácí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Prostor je ale veden jako orná půda a k tomuto účelu užívání nebyl vydán příslušný souhlas. Firma tak nakládala s odpady v zařízení, které nebylo k nakládání s odpady určeno, čímž porušila zákon o odpadech a ohrozila životní prostředí.

Inspektoři ČIŽP provedli kontrolu v březnu 2019 poté, co dostali podnět od Magistrátu města Most, který odpad na daném pozemku monitoroval a firmu sám vyzval k jeho odstranění. To se však nestalo a město proto uložilo společnosti pokutu sto tisíc korun. Ovšem na základě odvolání společnosti odvolací orgán rozhodnutí zrušil, správní řízení zastavil a zároveň doporučil mosteckému magistrátu, aby se obrátil na Českou inspekci životního prostředí.

„Zjistili jsme, že společnost pronajímající výrobní haly a jiné prostory skladovala na pozemku v katastrálním území Havraň na Mostecku od ledna 2018 do března 2019 odpady, které vznikly při požáru výrobní haly. Konkrétně se jednalo o 3200 tun betonu, zeminy, kamení a asfaltové směsi, uskladněné na ploše cca 800 m2 do výšky téměř dvou metrů. Uskladněné odpady měly potenciál znehodnotit ornou půdu a následně tak ohrozit kvalitu životního prostředí i zdraví lidí,“ řekl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Firma ALEVEN MOST se proti rozhodnutí o pokutě odvolala, Ministerstvo životního prostředí však žádost zamítlo a pokutu uloženou ČIŽP potvrdilo. Ta 15. ledna 2020 nabyla právní moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…