Most: Nové kamery dohlížejí na čtyři mostecké parky

05.01.2020 8:36

Na další 3 kamery a modernizaci operačního střediska získala městská policie dotace.

Most: Nové kamery dohlížejí na čtyři mostecké parky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Městská policie rozšířila svůj městský kamerový dohledový systém o 4 nové kamerové body, které dohlížejí na park Střed, Šibeník, park s Opavia hřištěm v ulici Jiřího Wolkera a park v sedmistovkách u restaurace Konírna.

Z průzkumu pocitu bezpečí mosteckých občanů provedeného v prosinci 2018 vyplynulo, že hodnocení bezpečnosti v parcích se meziročně zhoršilo, přestože v parcích městská policie nezaznamenala zvýšený výskyt přestupků a trestných činů. Z průzkumu také vyplynulo, ve kterých konkrétních parcích se občané necítí bezpečně, a na tyto lokality se zaměřil připravený projekt, který městská policie podala do Programu prevence kriminality na místní úrovni 2019. Ministerstvo vnitra projekt schválilo a podpořilo dotací ve výši 549 900 Kč, částkou 61 100 Kč se pak spolupodílelo statutární město Most.

Kamerový systém strážníkům městské policie umožňuje monitorovat a zaznamenávat dění v ulicích. „Městský kamerový dohledový systém pomáhá odhalit pachatele a zajistit důkazní materiál pro Policii ČR nejčastěji v případě vandalismu, krádeží, poškození vozidel, výtržnictví, sprejerství, i různých násilných trestných činů, napadení nebo drogových deliktů,“ vysvětlil ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Městská policie bude v parcích informovat obyvatele o skutečnosti, že je lokalita monitorována kamerovým systémem se záznamem, který využívá policie. „Je to prevence, které chceme také využít. Kamery odrazují od závadového chování, a podle informací od odborníků na adiktologii, je nemají rádi uživatelé drog, kteří v parcích dělají problémy. V současné době kamery zkoušíme a postupně označujeme monitorované oblasti. Informace budou umístěny na cedulích při vstupu do lokality a dále na samolepkách na sloupech veřejného osvětlení,“ vysvětluje Jaroslav Hrvol.

Městský kamerový dohledový systém má v současné době 81 kamerových bodů. V posledních třech letech prochází zásadní modernizací. Městská policie nyní uspěla s dalšími dvěma žádostmi o dotace, podanými do 2. kola Programu prevence kriminality na místní úrovni 2019 Ministerstva vnitra. Na modernizaci a rozšíření MKDS tak městská policie získá další prostředky ve výši jednoho milionu korun.

„V současné době připravujeme modernizaci zobrazovací stěny pro zvýšení efektivity práce operačního střediska. Modernizací dojde ke zlepšení zobrazovacích schopností zobrazovací stěny díky zvýšení rozlišení obrazu. Dojde tak ke zvýšení komfortu práce operátorů MKDS a zvýšení efektivity práce zejména při rozpoznávání přestupkové nebo jiné závadové činnosti,“ představuje nový projekt ředitel městské policie.

Druhý projekt má za cíl vytvoření monitorovaných zón v okolí sociálně vyloučených lokalit. Monitorovány budou nově lokality mezi ulicemi Čsl. Armády, Josefa Skupy a Žatecká a lokality mezi ulicí Žatecká, Slovenského národního povstání a Čsl. Armády a lokality mezi ulicemi Slovenského národního povstání a Alej Boženy Němcové a okolí problematického bloku 5 s restaurací „Pětka“. Poslední dva projekty budou zrealizovány do června 2020.

Projekty „Most - rozšíření MKDS pro bezpečnost v městských parcích“, „Most - Posílení MKDS pro dohled nad rozšiřujícími se SVL“ a „Most - modernizace zobrazovací stěny pro zvýšení efektivity práce operačního střediska MKDS“ byly podpořeny Ministerstvem vnitra z Programu prevence kriminality na místní úrovni 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…