Most: Vichřice zničila kostel, naštěstí nebyl zmařen žádný život

30.10.2017 16:49

Vichřice i v Mostě napáchala škody. Největší z nich je zničení dřevěného pravoslavného kostela. „Dnes budeme hovořit se zástupci pravoslavné církve. Co bude s kostelem dál, to v tuto chvíli ještě nedokážeme říci,“ komentoval primátor Mostu Jan Paparega.

Most: Vichřice zničila kostel, naštěstí nebyl zmařen žádný život
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V pohotovosti byly v neděli jak technické služby, tak městská policie. „Zjištěných závad bylo hodně, proto jsme je řešili podle závažnosti. Prioritní byly případy, kdy mohl být ohrožen život nebo zdraví osob anebo hrozila větší škoda majetku,“ informoval Jaroslav Hrvol z Městské policie Most.

Na území města bylo vyvráceno několik stromů, poškozeny byly části střech, to se týká například i dvou základních škol, zimního stadionu a knihovny.

Technické služby povolaly do služby 22 lidí, kteří likvidovali následky vichřice. „Záměrně jsme včera nevyváželi odpad, aby byly kontejnery těžší a snáz tak odolávaly větru,“ informoval ředitel Technických služeb města Mostu Pavel Hlaváček. Část pracovníků stavěla a nasazovala na svá místa kontejnery, další část odklízela vyvrácené stromy ve městě a na hřbitově, jiní sbírali a odklízeli ulámané větve. Úklid po včerejší vichřici probíhá ještě dnes, včetně kontroly parků a dětských hřišť.

Na litvínovské a lovosické straně byl vyhlášen zákaz vstupu do lesů

Vichřice napáchala značné škody v městských lesích, cesty jsou nepřístupné, zničené jsou posedy. „Městské lesy si na odstranění následků vichřice budou muset najmout techniku i lidi,“ sdělil náměstek primátora Marek Hrvol. Množství kubíků, a tudíž výši škody zatím nelze odhadnout. „Největší škody jsou v oblasti Mníšku a Klínů. Tam se od rána zpřístupňují cesty, aby se lesáci do lesů dostali. Potrvá to tak tři čtyři dny. Pak teprve bude možné škody upřesnit,“ informoval náměstek primátora Marek Hrvol. „Na litvínovské a lovosické straně byl vyhlášen zákaz vstupu do lesů. V mosteckých lesích se to zvládne bez omezení, protože okolí Resslu není tak postižené, jen musí mít cyklisté a běžci trochu trpělivosti,“ dodal M. Hrvol.

„Jsem opravdu rád, že si přírodní živel v našem městě nevybral žádnou daň v podobě lidského života. Rád bych poděkoval strážníkům městské policie a pracovníkům technických služeb, kteří včera nehledě na počasí odstraňovali následky prudkého větru,“ uzavřel primátor Jan Paparega.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…