Most: Zájem o cyklistiku ve městě stoupá

07.07.2020 14:32

Most zažívá cyklistický boom. Silnice i stezky se zaplnily cyklisty. Hezké počasí láká nejen milovníky kol, kteří si rádi pravidelně šlápnou do pedálů, ale také „občasné cyklisty“ nebo rodiny s dětmi, vyrážejícími na výlet. Kvůli probíhajícím omezením ohledně koronaviru stráví výrazně vyšší podíl lidí letos dovolenou v Čechách, což se projevilo zvýšenými nákupy kol. Proto by nejen řidiči, ale také cyklisté měli dbát zvýšené opatrnosti na silnicích.

Most: Zájem o cyklistiku ve městě stoupá
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Jednou z hlavních příčin dopravních nehod je nedostatečná vzdálenost při předjíždění. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt Jeden a půl metru, do kterého se zapojila celá řada sportovců i dalších známých osobností a nyní i město Most. V posledních letech přibyly na území našeho města nové trasy pro cyklisty ve vozovkách.

Metr a půl mezi auty a cyklisty!

Je to o vzájemném respektu. „Myslete prosím na to, že cyklisté mohou chybovat. Dostatečná vzdálenost při manévru, kterým se snažíte předjet člověka na kole, může zachránit život mně, vám, vašim přátelům nebo třeba vašim dětem. I když dáváme na děti při jízdě pozor a máme je před sebou na očích, je třeba myslet na to, že mohou zazmatkovat. Proto je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost 1,5 m při předjíždění. Je to jednoduché opatření, které může zabránit nešťastným událostem na silnici,“ vyzývá všechny primátor města Mostu Jan Paparega.

"Nechceme jen vytýkat řidičům automobilů, že by se chovali neohleduplně. Spíš je nutné si uvědomit, že riziko kolize s cyklistou je vysoké. Hodnota jeden a půl metru má proto velký smysl. Není jen tak střelená od boku, naopak, explicitně vypočtená jako bezpečná. Zahrnuje v sobě nejrůznější vlivy, jako je boční vítr, rychlost, výkyv jízdy, velikost vozidla a podobně," dodává.

Město Most se snaží zlepšovat podmínky pro cyklisty. Dnes je v zastavěném území města více než 40 kilometrů cyklotras ve formě cyklozón, společných stezek pro chodce a cyklisty, tras značených piktogramy ve vozovce nebo cyklopruhů ve vozovce. Další desítky kilometrů jsou okolo města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.