Motivační systém města Telče v oblasti odpadového hospodářství

14.05.2017 15:54

Město Telč pro rok 2017 spouští motivační systém pro občany města Telče v oblasti odpadového hospodářství. Vážíme si občanů, kteří přistupují k nakládání s odpady, tak jak je v moderní společnosti běžné. Tedy snaha o maximální separaci tříditelných složek odpadu, snižování směsného komunálního odpadu z domácnosti.

Motivační systém města Telče v oblasti odpadového hospodářství
Foto: Telč
Popisek: Telč

Město Telč se snaží svými aktivitami posilovat zájem občanů o třídění – ať již je to zdarma distribuce nádob na plast a papír do domácností a pravidelný odvoz od domácností, distribuce kompostérů pro občany za cca 10% nákupní ceny, rozsáhlá propagace (letáky, semináře, akce na školách apod.). V roce 2017 navíc budou moci občané získat zdarma třídící tašky do domácností - více informací zde.

Cílem motivačního systému je odměnit občany na základě relevantních údajů. Tedy množství produkovaného odpadu z domácnosti a počtu výsypů. Vždy v přepočtu na jednoho člena domácnosti. Již nyní je svozovou společností každá vysypaná odpadová nádoba evidována a zanesena do databáze.

Snahou je vytvořit motivační systém na dobrovolné bázi. Registrovat se mohou rodinné a bytové domy, vždy však pouze jako celek. Tedy vždy na jedno číslo popisné jedna registrace. Svozová firma eviduje svoz nádob od čísla popisného a následně za dané referenční období systém přepočte množství svezeného odpadu na jednoho člena domácnosti (jsou zahrnuty pouze trvale žijící obyvatelé v domácnosti - poplatníci). V případě bytových domů systém přepočte množství svezeného odpadu na jednoho trvale žijícího obyvatele bytového domu.

Na základě výše uvedeného výpočtu bude nastaven motivační systém, systém odměn pro občany.

Do celkového řešení a nastavení vstupuje však celá řada faktorů, které určitým způsobem mohou ovlivnit budoucí podobu motivačního systému. Jde o provázanost softwarových aplikací, kompatibilita programů a především zákon o ochraně osobních údajů.

Z výše uvedeného důvodu nejsou nyní stanoveny zcela precizně podmínky, požadavky na množství odpadů, počet svozů apod. K tomu dojde postupně i s ohledem na relevantní data, která postupně budeme mít v roce 2017 k dispozici.

Věříme, že se nám společně podaří postupně nastavit systém, který bude spravedlivý a nastaví zajímavé odměny pro občany, kteří přistupují k likvidaci odpadu zodpovědně.

V případě, že máte zájem být zahrnuti do motivačního systému, prosíme, vyplňte přiložený formulář.

Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…