Na Brně-střed byly do školek umístěny všechny děti z této městské části!

05.09.2015 11:46

Až se začátkem nového školního roku se jednoznačně uzavřely polemiky o počtu přijatých dětí do mateřských škol. Závěr je jednoznačný: na Brně-střed byly do školek umístěny všechny děti z této městské části!

Na Brně-střed byly do školek umístěny všechny děti z této městské části!
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Naše opakovaná ujištění, že v našich mateřských školách bude místo pro všechny děti z městské části Brno-střed, které budou přihlášeny, se ukázala jako naprosto reálná a byla také naplněna. Jsem tedy ráda, že se prezentované obavy některých kritiků z řad opozičních zastupitelů ukázaly jako neoprávněné,“ upozornila JUDr. Michaela Dumbrovská, 1. místostarostka městské části Brno střed.

Městská část Brno-střed se v roce 2015 jako poslední připojila k systému elektronické podpory zápisu do mateřských škol. Ten zajišťuje, vedle zcela relevantních údajů o skutečném počtu přihlášených a přijímaných dětí, především otevřenost a informovanost o průběhu přijímacího řízení. Administrován je Magistrátem města Brna a jsou do něj zapojeny všechny brněnské městské části.

„V uvedeném systému bylo pro Brno-střed vypsáno 423 volných míst a v prvním kole bylo na jednotlivé školky přijato 394 dětí,“ řekla místostarostka Dumbrovská. Volná místa pak byla postupně obsazována. V druhém kole pak bylo nabízeno zhruba 160 míst. „Ještě v posledním prázdninovém týdnu jsme registrovali velkou fluktuaci a zůstávalo 35 míst volných. Aktivním přístupem ředitelek se je podařilo skoro všechna zaplnit, a to i přesto, že rodiče souběžně mnoho dětí na poslední chvíli odhlásili,“ uvedla Michaela Dumbrovská.

Jako velký problém vidí vedení radnice městské části Brno-střed mnohočetnost podaných přihlášek. „Systém elektronické podpory sice umožňuje zpětvzetí přihlášky, kterého třeba v prvním kole využili rodiče více než šesti set dětí, ale bohužel to zdaleka nebyli všichni, kteří podali přihlášky na více školek. To bohužel znamená, že jsou místa zbytečně dlouho blokována a uvolňují se pozdě,“ popsala zkušenosti místostarostka. Největší přetlak opět zaznamenaly mateřské školy v nejužším centru Brna. Například Mateřská škola POD ŠPILBERKEM na Údolní obdržela dokonce 226 přihlášek a přijmout mohla jen 24, zpětvzetí zde bylo 68. „Toto číslo potom v rámci celého systému velmi zkreslí počty nepřijatých dětí. Naopak mateřské školy na okrajích městské částí již v prvním kole přijímaly i dvouleté děti, děti z jiných městských částí i mimobrněnské,“ upřesnila místostarostka Michaela Dumbrovská. Celkem bylo na mateřských školách zřizovaných městskou částí Brno-střed přijato 55 dvouletých dětí a 148 dětí z jiných městských částí. „Je samozřejmé, že děti z jiných městských částí a mimobrněnští byli přijati jen v případě, že šlo buď o předškoláka nebo o místo nebyl zájem mezi uchazeči z naší městské části,“ uzavřela téma Dumbrovská.

Městská část Brno-střed zřizuje 24 mateřských škol, z toho 19 jako samostatné příspěvkové organizace, 5 funguje jako součásti základních škol. Od školního roku 2015/2016 došlo i k navýšení celkové kapacity, a to v mateřské škole Pšeník 18, a to o 24 míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…