Na Brně-střed byly do školek umístěny všechny děti z této městské části!

05.09.2015 11:46

Až se začátkem nového školního roku se jednoznačně uzavřely polemiky o počtu přijatých dětí do mateřských škol. Závěr je jednoznačný: na Brně-střed byly do školek umístěny všechny děti z této městské části!

Na Brně-střed byly do školek umístěny všechny děti z této městské části!
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Naše opakovaná ujištění, že v našich mateřských školách bude místo pro všechny děti z městské části Brno-střed, které budou přihlášeny, se ukázala jako naprosto reálná a byla také naplněna. Jsem tedy ráda, že se prezentované obavy některých kritiků z řad opozičních zastupitelů ukázaly jako neoprávněné,“ upozornila JUDr. Michaela Dumbrovská, 1. místostarostka městské části Brno střed.

Městská část Brno-střed se v roce 2015 jako poslední připojila k systému elektronické podpory zápisu do mateřských škol. Ten zajišťuje, vedle zcela relevantních údajů o skutečném počtu přihlášených a přijímaných dětí, především otevřenost a informovanost o průběhu přijímacího řízení. Administrován je Magistrátem města Brna a jsou do něj zapojeny všechny brněnské městské části.

„V uvedeném systému bylo pro Brno-střed vypsáno 423 volných míst a v prvním kole bylo na jednotlivé školky přijato 394 dětí,“ řekla místostarostka Dumbrovská. Volná místa pak byla postupně obsazována. V druhém kole pak bylo nabízeno zhruba 160 míst. „Ještě v posledním prázdninovém týdnu jsme registrovali velkou fluktuaci a zůstávalo 35 míst volných. Aktivním přístupem ředitelek se je podařilo skoro všechna zaplnit, a to i přesto, že rodiče souběžně mnoho dětí na poslední chvíli odhlásili,“ uvedla Michaela Dumbrovská.

Jako velký problém vidí vedení radnice městské části Brno-střed mnohočetnost podaných přihlášek. „Systém elektronické podpory sice umožňuje zpětvzetí přihlášky, kterého třeba v prvním kole využili rodiče více než šesti set dětí, ale bohužel to zdaleka nebyli všichni, kteří podali přihlášky na více školek. To bohužel znamená, že jsou místa zbytečně dlouho blokována a uvolňují se pozdě,“ popsala zkušenosti místostarostka. Největší přetlak opět zaznamenaly mateřské školy v nejužším centru Brna. Například Mateřská škola POD ŠPILBERKEM na Údolní obdržela dokonce 226 přihlášek a přijmout mohla jen 24, zpětvzetí zde bylo 68. „Toto číslo potom v rámci celého systému velmi zkreslí počty nepřijatých dětí. Naopak mateřské školy na okrajích městské částí již v prvním kole přijímaly i dvouleté děti, děti z jiných městských částí i mimobrněnské,“ upřesnila místostarostka Michaela Dumbrovská. Celkem bylo na mateřských školách zřizovaných městskou částí Brno-střed přijato 55 dvouletých dětí a 148 dětí z jiných městských částí. „Je samozřejmé, že děti z jiných městských částí a mimobrněnští byli přijati jen v případě, že šlo buď o předškoláka nebo o místo nebyl zájem mezi uchazeči z naší městské části,“ uzavřela téma Dumbrovská.

Městská část Brno-střed zřizuje 24 mateřských škol, z toho 19 jako samostatné příspěvkové organizace, 5 funguje jako součásti základních škol. Od školního roku 2015/2016 došlo i k navýšení celkové kapacity, a to v mateřské škole Pšeník 18, a to o 24 míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Velký den sociálních služeb nabídne program pro celou rodinu

16:31 Litoměřice: Velký den sociálních služeb nabídne program pro celou rodinu

Město Litoměřice se dlouhodobě snaží udržovat rozsáhlou síť poskytovatelů veřejných, sociálních a do…