Na Říčansku se zavírají silnice II. a III. tříd pro tranzit nákladních aut nad 12 tun

14.11.2017 20:31

V pondělí 13. listopadu 2017 v devět hodin dokončili na Říčansku instalaci 26 dopravních značek, které zakazují tranzit nákladních aut nad 12 tun. Zákaz platí pro silnice II. a III. tříd.

Na Říčansku se zavírají silnice II. a III. tříd pro tranzit nákladních aut nad 12 tun
Foto: Říčany
Popisek: Instalace dopravních značek, které zakazují tranzit nákladních aut nad 12 tun

Opatření je reakcí na ohlášený plánovaný zákaz vjezdu kamionů, který schválili pražští radní. Pro Říčany by to znamenalo úplný dopravní kolaps.

„Jsme obětí nedostavěného Pražského okruhu a už nám dochází trpělivost,“ komentuje situaci starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Trpělivě jsme čekali, jenže z Prahy přicházejí rozporuplné a nebezpečné signály. Část politiků bojkotuje nejkratší možnou trasu Pražského okruhu mezi Říčany a Běchovicemi a vlastně tím přímo i nepřímo ubližují desítkám tisíc lidí na Spořilově nebo u nás v Říčanech. Kamiony mezi rodinnými domy, děti proplétající se mezi velkými náklaďáky, každodenní zácpy…Takový obraz už nechceme.“   

V katastru Říčan je dálniční křižovatka mezi už postavenou částí Pražského okruhu a dálnicí D1. Tisíce kamionů denně tak zkoušejí najít cestu směrem na východ Čech. Vedení města si od zákazu tranzitu slibuje významné snížení dopravní zátěže. Zákaz přímo nezahrnuje ulici Černokostelecká, která je silnicí I. třídy. Zákaz ale platí pro frekventovaný přivaděč k dálnici D1.

„Neznamená to, že pokutu dostane automaticky každý řidič náklaďáku. Za tranzit se dle vyhlášky kupříkladu nepovažují vozidla, která mají v místě nakládku, vykládku nebo havarijní opravu….,“ vysvětluje velitel městské policie v Říčanech Václav Řezáč a dodává: „Samozřejmě v prvních týdnech budeme kontrolovat a na tranzit se zaměříme. Pokuty jsou v řádu tisícikorun.“

Hlavní silnice v Říčanech mají velmi vyspělé systémy dopravního monitoringu. Je zde několik zařízení úsekového měření rychlosti a třeba nově instalované vysokorychlostní váhy.  Vše dává 24 hodinový přehled o pohybu vozidel na těchto úsecích.

„Díky čerstvě instalovaným vahám víme, že takřka čtvrtina nákladních aut je navíc přetížená. Ani se nedivím, že silnice na Říčansku jsou jedny z nejhorších v republice,“ popisuje stav radní David Michalička (Klidné město) a dodává: „Váhy se brzy objeví i na silnici I/2 Černokostelecká. Máme slib od ŘSD.“

Značky jsou rozmístěné i v mnoha dalších obcích na Říčansku, jejich starostové ve spolupráci s městem Říčany dali dohromady projekt rozšíření monitorovacího systému i do těchto obcí.

„Myslím, že je zcela jasné, že kamion patří především na silnici dálničního typu a řidič kamionu, který hledá zkratky mezi rodinnými domy, se prostě nechová slušně a bezpečně,“ dokončuje starosta Kořen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…