Na Smíchově máme spoustu „senzačních seniorů“, říká radní Lachnit a vysvětluje

08.08.2016 8:28

ROZHOVOR V letošním roce byl vyhlášen již třetí roční celostátní soutěže Senior roku. Zeptali jsme se radního pro sociální oblast JUDr. Petra Lachnita, proč do této soutěže nominoval právě seniory z Komunitního centra Prádelna na pražském Smíchově.

Na Smíchově máme spoustu „senzačních seniorů“, říká radní Lachnit a vysvětluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Co to vlastně je soutěž Senior roku?

Cenu „Senior roku“ vyhlašuje Nadace Charty 77 v rámci svého projektu Senzační senioři. Cílem je podpora seniorů jako významné části naší společnosti a zdůraznění jejich výjimečných výkonů, počinů a prací. Ocenění má inspirovat seniory v jejich vlastním životě a posilovat jejich sebevědomí a sebedůvěru. Výběr oceněných a prezentace jejich práce široké veřejnosti je šancí pro postupné rozbití stereotypů v nazírání na život seniorů. Vyhlašují se vítězové ve dvou kategoriích - jednotlivec a seniorský klub. Senior roku 2016 je již třetím ročníkem a musím se pochlubit, že první ročník v roce 2013 vyhrál právě náš klub SENzačních SENiorů z Komunitního centra Prádelna.

Jak funguje tento klub seniorů v Komunitním centru Prádelna?

SENzační SENioři z Komunitního centra Prádelna zde působí již několikátým rokem a senioři celkově představují nejdůležitější element činnosti komunitního centra. Rozsah a pestrost zájmů seniorů, stejně jako počet aktivních účastníků stále roste a s tím také nabývá významu a prestiže samo zařízení. Senioři dokonce bez úhony přestáli takřka dvouletou snahu předchozího „radního“, kterému se zřejmě nelíbilo moderní a svobodomyslné fungování klubu s důrazem na neorganizované seniory a komunitu a mělo tendence zavést sem zastaralý model organizace typu historických klubů důchodců. Naštěstí se to však nepodařilo a seniorské aktivity v Komunitním centru Prádelna mohou dále úspěšně pokračovat, rozvíjet se a vyvíjet svým vlastním originálním způsobem. Svoji oblibu tak neztratily tradiční kurzy práce s PC a s digitální technikou, které musely být letos pro velký zájem rozšířeny o další skupiny, herna stolního tenisu, jejíž pravidelní účastníci na začátku roku připravili již třetí ročník Lednového turnaje SENzačních SENiorů ve stolním tenise, stejně jako klub stolních her, iKavárna nebo zdravotní gymnastika, která pod vedením zkušené lektorky seniorky přilákala velké množství nových zájemců. Kromě těchto pravidelných aktivit se senioři v hojném počtu zúčastňují letních poznávacích výletů mimo Prahu, výtvarných dílen a workshopů, fotografických a vzdělávacích seminářů, besed, společenských večerů, koncertů apod.

V čem je tento seniorský klub výjimečný a hodný ocenění v soutěži Senior roku?

Unikátní je však především samotné pojetí klubu SENSEN v Komunitním centru Prádelna. Tvoří jej totiž hlavně aktivní, vzdělané, zvídavé a samostatné osobnosti, které nechtějí být uměle organizovány do jednolité masy spojené pouze příslušností k určité věkové kategorii. Naopak veškeré činnosti zde fungují naprosto přirozeně při zachování jedinečnosti každého jednotlivce a s využitím jeho schopností a dovedností ve prospěch ostatních. Takto zde tedy vznikla opravdová komunita, skutečné společenství, které nabízí zúčastněným možnost seberealizace, komunikace, vzdělávání, pohybových i společenských aktivit apod. při zachování respektu k individualitě. Z tohoto důvodu jsem také nominoval celý klub, neboť vybrat pouze jednoho seniora na ocenění je takřka nemožné. Namátkou mohu zmínit pana Václava Svobodu coby neúnavného a dokonalého organizátora sportovních akcí, paní Ludmilu Prouzovou, vedoucí tanečního seniorského souboru Marietta, který kromě svých pravidelných a častých vystoupení zorganizoval školu country tanců pro veřejnost, paní Hanu Vojtovou, coby iniciátorku vytvoření tzv. Knihboxu na sdílení a výměnu knih. Zkrátka těch senzačních seniorů, kteří chápou stáří jako výzvu a možnost dalšího rozvoje je v Komunitním centru Prádelna spousta, stejně jako je bohatá a pestrá přehlídka jejich činnosti. Bylo by škoda také nepřipomenout, že množství aktivit probíhá ve spolupráci s mladšími generacemi, návštěvníky centra, dochází zde tedy k mezigeneračnímu prolnutí a spolupráci, pročež SENzační senioři tak ve výsledku představují přínos nejen místní komunitě, ale celé společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…