Náchod: Sakury na Pražské ulici slaví dvacet let

06.05.2022 15:15 | Tisková zpráva

Na hlavní komunikaci procházející Náchodem právě rozkvétají sakury neboli třešně pilovité, které zde byly vysazeny v roce 2002. Jedná se o růžově kvetoucí plnokvětý kultivar Prunus serrulata 'Kanzan'.

Náchod: Sakury na Pražské ulici slaví dvacet let
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Pojďme si však připomenout i trochu minulosti. Na Pražské ulici rostly před rokem 2002 hlohy. Jednalo se o růžově kvetoucí kultivar. Tyto stromy postupně chřadly a výrazně prosychaly. Město Náchod je nechalo odborně posoudit Agenturou ochrany přírody a krajiny Praha (AOPK), která měla především posoudit možnost jejich napadení karanténní chorobou bakteriální spálou růžovitých. AOPK napadení vyloučila a charakter prosychání přisoudila spíše působení abiotických vlivů daných především silnou automobilovou dopravou.

V průběhu dalších let docházelo k pravidelné údržbě stromů (např. prořezávání, hnojení roztokem do sond), která vyžadovala zvýšené náklady než jsou běžné u jiných alejových stromů, a přesto se zdravotní stav hlohů výrazně nezlepšil. Z těchto důvodů se město Náchod rozhodlo o obměnu celé aleje. Ta spočívala ve výsadbě nových stromů mezi stávající hlohy. Sakury tak byly vysazeny v roce 2002, ale hlohy byly pokáceny až po zakořenění a ujmutí nových stromků v průběhu let 2003 a 2004.

Sakury byly zvoleny pro zachování růžového parteru Pražské ulice a díky tomu nám ji každoročně touto dobou rozzáří do růžova!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…