Nejasnosti kolem Chebské monstrance

01.03.2018 15:18

Nabídka ze strany faráře o možnosti odkoupení Chebské monstrance byla jasná. Nyní je vše jinak.

Nejasnosti kolem Chebské monstrance
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Vedení města se naskytla možnost odkoupení pozdně gotické Chebské monstrance, která je historicky spjata s Chebem, a zřejmě se jedná o poslední pozůstatek středověkého pokladu chebského chrámu sv. Mikuláše a Alžběty.

Na únorovou schůzi (8. 2.) rady města byl pozván farář Hruška v doprovodu dam Kolafové a Skubeničové s tím, aby přednesl návrh případného prodeje Chebské gotické monstrance. Podmínkou prodeje byl požadavek dodržení finanční částky 2,3 milionů korun a nejrychlejší termín projednání možné koupě chebskými zastupiteli, tedy 15. 3. 2018. Radní byli farářem Hruškou spraveni o tom, že pokud na tomto ZM nepadne souhlas, bude artefakt prodán premonstrátům na Strahově, kteří taktéž o monstranci projevili eminentní zájem. S těmito podmínkami chebští radní vyslovili souhlas. Na základě těchto informací se následně sešly politické kluby. Některé z nich nákup monstrance již veřejně podpořily, jako například klub KSČM.

„Mohu zodpovědně říci, že se jednáním faráře Hrušky cítíme obelstěni. Po téměř třech týdnech farář Hruška odkládá prodej monstrance s odůvodněním, že je třeba ještě nechat vypracovat další znalecký posudek a přizvat k novým jednáním řadu dalších institucí a odborníků. Měli jsme za to, že dohoda byla jasná. Vždyť mi farář osobně poslal návrh kupní smlouvy. S tím jsme se také na jednání radních rozloučili. Vedení města jasně deklarovalo, že takto unikátní památka by měla zůstat v Chebu a také proto kývlo na vyšší částku, tedy 2,3 milionů korun, která vzešla z posudku. Další zarážející sdělení faráře Hrušky je, že jako podmínka jednání bylo následné uložení a vystavení monstrance v chebském muzeu. Nic takového při jednání na radě nezaznělo. Proto se nad celou záležitostí velmi podivujeme. Poslední slovo ke koupi a celé záležitosti však bude mít zastupitelstvo. Já se však ptám, jak to tedy je, pane faráři Hruško?“ vyjadřuje místostarosta Michal Pospíšil.

Další informace ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…