Nový Jičín: Hlasujte pro kojetínskou lípu v celostátní soutěži

20.06.2017 13:12

Památná lípa na Kojetíně postoupila do finále ankety Strom roku. Lípa, rostoucí v místní části Nového Jičína, je tak jedním ze dvou stromů z Moravskoslezského kraje, které se probojovaly do celostátního kola soutěže. Do nejužšího výběru odborníků se dostala z celkem 53 nominovaných dřevin. O vítězném Stromu roku 2017 nyní bude rozhodovat veřejnost. Každý hlas je zároveň příspěvkem na péči o vybranou dřevinu. Hlasování potrvá do poloviny září.

Nový Jičín: Hlasujte pro kojetínskou lípu v celostátní soutěži
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Občané mohou kojetínské lípě pomoci zvítězit v anketě a zároveň přispět na její odborné ošetření tím, že do 15. září pošlou DMS „STROM4 60“ na číslo 87 777. Cena DMS je 60 Kč, za každou DMS lípa získá 2 hlasy (můžete hlasovat i vícekrát). Za každou DMS navíc město obdrží 59 Kč na odborné arboristické ošetření lípy samotné, ale i dalších stromů. Také se lze podepsat na zpoplatněný hlasovací arch (60 Kč), kam se vejde 20 hlasů. Je dostupný na webu ankety http://stromroku.cz/.

Anketu Strom roku pořádá Nadace Partnerství už po patnácté. Smyslem je upozornit na strom určitého stáří, který se pojí se zajímavým příběhem. O zařazení lípy do finále rozhodla kromě odborné poroty i přízeň veřejnosti. „Na porotu kromě stáří a krásy lípy zapůsobilo, že jsme k výběru stromu roku nejprve uspořádali veřejné projednání a posléze také celoměstskou anketu, v níž kojetínská lípa zvítězila,” uvedl Ondřej Syrovátka, místostarosta Nového Jičína.

Stáří lípy je odhadováno na půl tisíciletí a je pravděpodobně nejstarší lípou na Novojičínsku. Z dobových pramenů lze vyčíst, že lípa středem prohořela, a proto je nyní částečně dutá. V kořenech mívala noru liška a děti prolézaly dutinou až do koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

22:05 Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

Prostor za „hokejkou“ čekají velké změny, na místě asfaltové plochy poblíž sociálně terapeutických d…