Nový Jičín bude opravovat další měšťanské domy

17.03.2018 20:09

Nový Jičín bude opravovat další měšťanské domy na Masarykově náměstí. Stavební obnovou projde pět nemovitostí a na tři z nich město získalo z Ministerstva kultury dotaci ve výši 770 tisíc korun.

Nový Jičín bude opravovat další měšťanské domy
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

V letošním rozpočtu má radnice na rekonstrukci domů na náměstí vyčleněny čtyři miliony korun. Dalších 3,5 milionu korun půjde na sanaci historických budov v ulicích okolo náměstí.

„Do obnovy nemovitých kulturních památek investujeme každý rok. Letos budeme v domech na Masarykově náměstí, ale i v přilehlých ulicích, které jsou součástí městské památkové rezervace, převážně měnit okna a dělat nové fasády. Jsem rád, že se nám již několik let daří na regeneraci historického dědictví získávat dotace z Ministerstva kultury a Moravskoslezského kraje,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Vloni například město dostalo z ministerstva 950 tisíc korun a z kraje 350 tisíc korun. Peníze byly použity převážně na opravu fasády historické budovy na Divadelní ulici 1 a na velkou rekonstrukci Staré pošty na Masarykově náměstí.

„V tomto roce jsme opět kromě Ministerstva kultury, které nám již přislíbilo 770 tisíc korun, oslovili i Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Podali jsme žádost na částku půl milionu korun, ale výsledek řízení ještě neznáme,“ doplnila Barbora Kaštovská z odboru školství a kultury novojičínské radnice.

Kromě domů na Masarykově náměstí se budou letos opravovat nemovitosti v ulici 28. října, Generála Hlaďo, v Havlíčkově, Jungmannově a Dobrovského ulici. Do záchovných prací v celé městské památkové rezervaci chce radnice investovat přibližně 7,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…