Nový Jičín bude opravovat další měšťanské domy

17.03.2018 20:09

Nový Jičín bude opravovat další měšťanské domy na Masarykově náměstí. Stavební obnovou projde pět nemovitostí a na tři z nich město získalo z Ministerstva kultury dotaci ve výši 770 tisíc korun.

Nový Jičín bude opravovat další měšťanské domy
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

V letošním rozpočtu má radnice na rekonstrukci domů na náměstí vyčleněny čtyři miliony korun. Dalších 3,5 milionu korun půjde na sanaci historických budov v ulicích okolo náměstí.

„Do obnovy nemovitých kulturních památek investujeme každý rok. Letos budeme v domech na Masarykově náměstí, ale i v přilehlých ulicích, které jsou součástí městské památkové rezervace, převážně měnit okna a dělat nové fasády. Jsem rád, že se nám již několik let daří na regeneraci historického dědictví získávat dotace z Ministerstva kultury a Moravskoslezského kraje,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Vloni například město dostalo z ministerstva 950 tisíc korun a z kraje 350 tisíc korun. Peníze byly použity převážně na opravu fasády historické budovy na Divadelní ulici 1 a na velkou rekonstrukci Staré pošty na Masarykově náměstí.

„V tomto roce jsme opět kromě Ministerstva kultury, které nám již přislíbilo 770 tisíc korun, oslovili i Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Podali jsme žádost na částku půl milionu korun, ale výsledek řízení ještě neznáme,“ doplnila Barbora Kaštovská z odboru školství a kultury novojičínské radnice.

Kromě domů na Masarykově náměstí se budou letos opravovat nemovitosti v ulici 28. října, Generála Hlaďo, v Havlíčkově, Jungmannově a Dobrovského ulici. Do záchovných prací v celé městské památkové rezervaci chce radnice investovat přibližně 7,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…