Olomouc: Adventní atmosféra se z Olomouce neztratí. Zůstane sváteční výzdoba i kulturní program

30.11.2021 13:53 | Tisková zpráva

Kulturní program v podobě práce kováře a dalších řemeslníků, a prodej řemeslných výrobků formou zimního jarmarku budou už brzy oživovat centrum Olomouce. Po intenzivních jednáních vedení města s pořadatelem zrušených Vánočních trhů Olomouc i se zástupci policie a hygienické stanice našli aktéři přijatelné řešení.

Olomouc: Adventní atmosféra se z Olomouce neztratí. Zůstane sváteční výzdoba i kulturní program
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Hledali jsme takovou cestu, která zajistí sváteční adventní atmosféru, připomene lidem tradiční řemesla a současně opravdu dodrží všechna hygienická opatření i nařízení. Věřím, že se nám společně podařilo takové dobré řešení najít,“ uvedl po dopoledním jednání primátor Mirek Žbánek. Zdůraznil, že olomoucká radnice nechtěla jít cestou pouhého formálního přejmenování trhů a obcházení nařízení.

O řešení situace začalo město jednat s pořadatelem Vánočních trhů Olomouc hned po zveřejnění vládního nařízení, kterým byly k 18. hodině pátku 26. listopadu zakázány vánoční trhy. Provozovatel, který trhy pořádá na základě koncese, z tohoto důvodu v pátek letošní ročník ukončil. Následující hledání schůdného a přitom bezpečného řešení přineslo výsledek. 

Ve městě bude v pátek 3. prosince spuštěn zimní jarmark. Ten vzhledem ke zkušenostem s pořádáním farmářských trhů během jarní a letní sezóny uspořádá Výstaviště Flora Olomouc. Sortiment bude složen z produktů lidových řemesel, rukodělných výrobků, jako vánoční ozdoby, svíčky a věnce, chybět nebudou trvanlivé potraviny typu uzenin či koření. Potraviny k okamžité spotřebě naproti tomu nabízeny nebudou. Současně bude na Horním náměstí zajištěn program v podobě představení tradičních řemesel, jako je umělecké kovářství či práce řezbářů, uvažuje se také o prezentaci dokumentů o lidových řemeslnících. Prodávat se budou i vánoční stromky a živí kapři.  

Pro jednotlivé prodejce Flora využije stávající obchodní místa, otevřen bude ale výrazně menší počet stánků, takže se rozšíří i rozestupy mezi lidmi. Jednání o konkrétní podobě zimního jarmarku ještě dnes pokračují, přesný počet prodejců a sortiment budou teprve upřesněny. Trhy potrvají do 23. prosince. V centru města zůstane zachována sváteční výzdoba i osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…