Olomouc: Evropské město sportu v poločase

30.06.2017 20:28

Již půl roku se Olomouc chlubí prestižním titulem Evropské město sportu 2017 a předcházející měsíce potvrdily, že městu toto označení oprávněně náleží.

Olomouc: Evropské město sportu v poločase
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Akce, které Olomouc uspořádala v rámci projektu Evropské město sportu, odstartovala novoroční procházka olomouckými parky s primátorem. Následovalo slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců z Olomouce a okolí, úspěšná byla lyžařská škola s Janem Hudcem v Hlubočkách a fotbalový turnaj pro žáky základních škol v hale Zory předznamenal příchod jara a stěhování sportovců z hal na venkovní hřiště.

„Královnou všech sportů bývá nazývána atletika a něco na tom bude. Například běh je přirozenou sportovní aktivitou, kterou ovládá každý, stačí vzít si tenisky a rozběhnout se. I na to jsme mysleli při úvahách o akcích, které budeme pořádat. Hlavním cílem bylo oslovit a rozhýbat co nejvíce lidí, především dětí a mládeže. Účast na běžeckých akcích potvrdila, že jsme se vydali správným směrem,“ prohlásil primátor Antonín Staněk.

Štafetového závodu žáků olomouckých škol ve Smetanových sadech se zúčastnilo deset šestičlenných družstev a pro vítěze byly připraveny vouchery na DM rodinný běh, který proběhl v rámci Olomouckého půlmaratonu. Dalších devětatřicet družstev zavodilo na oválu Lokomotivy Olomouc v běhu na 4 krát 100 metrů a ve hře byla velice atraktivní cena v podobě setkání vítězů s Usianem Boltem.

„Běhání v nejrůznějších podobách je fenoménem, což každoročně potvrzuje počet účastníků Olomouckého půlmaratonu. Ukázaly to i štafetové závody, které jsme pořádali. Na start se postavily stovky dětí z našich základních škol. Přesně tak jsme si to představovali. Mládež na naši snahu rozhýbat město slyší,“ těší primátora Staňka.

Ukázalo se to také na republikové přehlídce pohybových skladeb v Čajkaréně pořádané pod patronací města, která přilákala čtyři stovky cvičenců všech věkových kategorií. „Vedle sebe cvičily ty nejmenší děti a senioři. Bylo zajímavé sledovat sportovce napříč několika generacemi,“ řekl primátor.

Kromě čistě pohybových aktivit uspořádalo město v rámci projektu Evropské město sportu také několik sportovně zaměřených akcí. U příležitosti zahájení turistické sezony v sobotu 22. dubna si během Dne otevřených dveří stovky lidí prohlédly s průvodci i některé z pěti olomouckých sportovišť, včetně nového Aplikačního centra Baluo, které v Neředíně otevřela Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého.

Velký zájem vzbudil u veřejnosti i pravidelný sportovní kvíz o ceny v Olomouckých listech. Otázky prvních tří dílů vědomostní soutěže zaslalo do redakce 730 občanů města. Další tři díly vyjdou v následujících měsících.

První půlrok s prestižním titulem pak pomyslně uzavřel Veletrh olomouckých sportovních klubů na galerii pavilonu A Výstaviště Flora, který jako součást veletrhu sportovních potřeb, vybavení i aktivního životního stylu Moravia Sport Expo, navštívilo téměř 13 tisíc lidí. „Rodičům nabídl skutečně ucelený přehled pro výběr sportovních a volnočasových aktivit mladších i starších dětí v Olomouci. Věřím, že to po prázdninách sportovní organizace, spolky a kluby v mládežnických kategoriích výrazně pocítí,“ přeje si primátor Staněk.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…