Olomouc: Hřbitov v Nové Ulici bude mít nové oplocení a zčásti se stane parkem

28.09.2018 12:42

Hřbitov v městské části Nová Ulice se z části promění v park. První etapa jeho revitalizace už začala, město přijde na 6 milionů korun.

Olomouc: Hřbitov v Nové Ulici bude mít nové oplocení a zčásti se stane parkem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„V první etapě se jedná především o opravu cihlového oplocení hřbitovní zdi a brány s barokními prvky. Chystá se výměna pálené krytiny, doplnění nové zdi z cihel v kombinaci se železobetonovými hlavicemi. Vybudováno bude i nové oplocení z pletiva, které doplní výsadba živého plotu a nová brána,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Stejně tak začnou i zemní práce, které budou předehrou k parkovým úpravám v následné druhé etapě. „Veřejný park do budoucna vznikne v dnešní severní části hřbitova, kde se nyní nachází pomník společného hrobu 544 německých obyvatel Olomouce, kteří přišli o život těsně po druhé světové válce,“ upřesnil náměstek primátora Aleš Jakubec s tím, že pomník bude přestěhován do nově oploceného areálu hřbitova.

Finanční odhad počítá s náklady deset milionů

Podle zpracované studie je park komponován pro klidovou rekreaci a se hřbitovem by měl být spojen velkou dřevěnou bránou. Vizuálně budou park se hřbitovem propojovat průhledy ve zdi. Vypracovaná studie počítá s tím, že hlavní cesty parku povedou od zastávky autobusu. Počítá se také a volným zatravněným kruhovým prostorem.

Finanční odhad na vybudování parku počítá s náklady ve výši deseti milionů korun. "Revitalizace novoulického hřbitova patřila i k prioritám tamní městské části a jsem proto rád, že zde v budoucnu vznikne nový prostor parku, který budou moci obyvatelé Nové Ulice navštěvovat," dodává náměstek Žáček, garant komise městské části Nová Ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…