Olomouc: Kamenný kříž z roku 1820 se zařadil mezi opravené památky

16.05.2022 20:33 | Tisková zpráva

Na počátku 19. století byl vztyčen kamenný kříž s Kristem v tehdy samostatné obci Nový Svět u Olomouce. Letos v dubnu a květnu tuto empírovou památku uvedl do původního perfektního stavu restaurátor René Seifried.

Olomouc: Kamenný kříž z roku 1820 se zařadil mezi opravené památky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Kříž v dnešní ulici Josefa Sudy vytvořil neznámý umělec roku 1820 v empírovém stylu. Jedná se o památku místního významu. Kříž prošel komplexním restaurátorským zásahem včetně přesazení na nový, izolovaný základ z betonové směsi. Samotný kříž byl rozebrán a restaurátor jej opravoval ve svém ateliéru. Tam ošetřil kámen, méně soudržné části zpevnil injektáží a provedl také plastické retuše. Pro výměnu čepů a armatur použil restaurátor René Seifried prvky z nekorodující oceli.

Náklady na restaurování této kamenné památky činí zhruba 104 tisíce korun a uhradilo je ze svého rozpočtu město Olomouc. Navazuje tak na dlouhodobou systematickou péči o drobné sakrální památky, kterých každým rokem opraví několik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…