Olomouc: Nejen jihoslovanské mauzoleum. Město opravuje i další vojenské památníky a pomníky

03.09.2017 8:38

Velký zájem Olomoučanů vzbuzuje postupná rekonstrukce jihoslovanského mauzolea v Bezručových sadech. Není to ale jediná akce tohoto druhu v Olomouci.

Olomouc: Nejen jihoslovanské mauzoleum. Město opravuje i další vojenské památníky a pomníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

„Poněkud ve stínu této veřejností sledované rekonstrukce v Olomouci, nicméně ve stejném období, probíhají také opravy dalších pomníků a památníků, připomínajících oběti první či druhé světové války,“ připomíná majetkoprávní náměstek primátora Filip Žáček.

V letošním roce již byl restaurován Pomník I. světové války v ulici Neředínská v Neředíně. Opraven byl rovněž Pomník obětí I. a II. světové války se sochou Františka Palackého z roku 1924 na návsi Svobody v Holici. „V současné době se připravuje ještě oprava Pomníku I. světové války v ulici Jilemnického v Nedvězí,“ doplňuje výčet letošních akcí náměstek Žáček.

„Mnoho Olomoučanů si nepochybně povšimlo také právě probíhajících restauračních prací na Památníku osvobození Rudou armádou, který je momentálně ukryt pod lešením a plachtou,“ připomíná další podobnou akci náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Tento významný umělecký prvek, který stojí v Havlíčkově ulici, není na rozdíl od předchozích akcí opravován z prostředků rozpočtu města, ale za přispění Ruské federace. Po opravě a úpravě celého prostranství bude prostor s památníkem lépe zakomponován do sousedních Čechových sadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…