Olomouc: Nominováno je sedm Cen města a čtyři Počiny roku

24.02.2018 19:06

Šest osobností a jedna instituce jsou navrženy na městské ocenění za rok 2017. Pracovní skupina pro udělování Ceny města v čele s primátorem Antonínem Staňkem je vybrala z 36 návrhů zaslaných občany. Uzávěrka nominací skončila 31. ledna. Laureáty Olomouc ocení pojednadvacáté.

Olomouc: Nominováno je sedm Cen města a čtyři Počiny roku
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jak se již stalo tradicí, společně s Cenami města budou podesáté uděleny i Ceny za Počin roku. Ten loňský byl bohatý v mnoha oborech a oblastech, takže bylo těžké je vzájemně upřednostnit. Proto rada města, která se ztotožnila s návrhy komise, navrhla zastupitelstvu rozšířit jejich počet,“ řekl primátor Antonín Staněk.

Na Cenu města za loňský rok je navržen písničkář a signatář Charty 77 Jaroslav Hutka i historik Arnošt Skoupý za zmapování jmen všech pohřbených vojáků v Památníku Jihoslovanům v Bezručových sadech. Lidé nominovali také emeritního biskupa Metropolitní kapituly u svatého Václava Josefa Hrdličku či sportovního šermíře Jaroslava Jurku. Navrženi jsou lékaři Josef Podstata a Milan Kamínek, jenž jako první v někdejším východním bloku zavedl v roce 1969 na olomoucké stomatologické klinice fixní ortodontické aparáty neboli rovnátka.

„Cenu města by si měla převzít i Vojenská nemocnice Olomouc za příkladnou péči o válečné veterány,“ doplnil primátor Staněk.

Slavnostní předání v Arcibiskupském paláci

Na Počin roku byl nominován autorský kolektiv Vlastivědného muzea, který připravil výstavu František Josef I. v Olomouci, Šimon Pelikán za rozvoj cestovního a turistického ruchu na řece Moravě, Jan Žůrek z Divadla na cucky za otevření stálé scény v centru Olomouce a nakladatelství Fontána za přípravu a vydání obrazové publikace „Milena Valušková Fotografie 1971 - 2017“.

Se všemi nominacemi musí ještě na svém zasedání souhlasit Zastupitelstvo města Olomouce. Slavnostní předání cen se uskuteční ve čtvrtek 31. května v Arcibiskupském paláci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…