Olomouc: Nová dopravní ústředna odlehčí olomoucké dopravě

12.09.2018 14:32

Město Olomouc spustilo testovací provoz nové dopravní řídící ústředny, která přinese komfort pro všechny typy dopravy.

Olomouc: Nová dopravní ústředna odlehčí olomoucké dopravě
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Koordinovaným řízením křižovatek umožní lepší řízení dopravního provozu ve městě, včetně možnosti úpravy signalizačních plánů podle aktuálních událostí či mimořádných situací. Součástí bude i mobilní aplikace pro předávání informací z městského dopravního centra všem řidičům.

„Stávající ústředna byla pouze dohledová a téměř na hranici své životnosti i kapacity. Nové řídící dopravní centrum bude umět reagovat na aktuální situaci a upravit například světelnou signalizaci podle předem připravených scénářů. Výsledkem bude lepší průjezdnost městem,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Systém dopravního centra se skládá z inteligentního ovládání světelných křižovatek, monitoringu obsazenosti parkovišť pro veřejnost, možnosti připojení dohledových kamer, ovládání proměnných značek a dalších dopravních technologií, které jsou propojeny prostřednictvím Smart city aplikace Invipo. „Ta patří ke světové špičce v oboru a Olomouc se tak stane dalším městem s chytrým řízením dopravy,“ řekl za dodavatele ústředny Ivo Gajdošík.

Celkem bude k nové ústředně připojeno všech 42 světelných křižovatek. Dopravní situaci budou v reálném čase sledovat operátoři na velkoplošných obrazovkách. „Dopravní centrum připraveno pro sběr dat a řízení telematických zařízení, které magistrát města plánuje nasadit v následujících letech,“ objasnil Martin Luňáček, vedoucí oddělení koncepce veřejné infrastruktury a dopravního inženýrství, pod které projekt spadá.

Město Olomouc má dlouhodobou vizi, jak zlepšit dynamické řízení dopravy. „Systém bude mít vlastní webový portál a mobilní aplikaci, kde lidé získají přehled o aktuální dopravní situaci ve městě, aktuální poloze vozidel MHD nebo volných parkovacích plochách s možností navigace,“ popsal náměstek Jakubec.

Kromě okamžitého zlepšení dopravy by se měl systém vyplatit i dlouhodobě. Díky nasbíraným anonymním datům o hustotě a směrovosti provozu ve městě bude možné například lépe plánovat trasy MHD nebo objížďky během rekonstrukcí. V neposlední řadě se očekává dopad na zlepšení kvality ovzduší díky nižším emisím.

K ostrému spuštění ústředny by mělo dojít za rok. Cena dopravní ústředny byla zhruba 30 milionů korun, z toho 85 procent nákladů pokryla dotace Evropské unie v programu Integrované teritoriální investice (ITI).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…