Olomouc: Nový most čeká ještě posouzení vlivu na životní prostředí

14.02.2020 10:04

Středně dlouhý most a křižovatka tvaru T pro jeho napojení. Taková je výsledná varianta přemostění budoucí východní tangenty pod Svatým Kopečkem, se kterou souhlasili radní.

Olomouc: Nový most čeká ještě posouzení vlivu na životní prostředí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nyní se tento návrh stane součástí posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA), kterou kompetentním orgánům předloží Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Oficiálně se jedná o přeložku silnice III/4432 Chválkovice – Samotíšky. Ta povede nad rychlostní komunikací první třídy s číslem 46.

Cílem vybrané varianty bylo splnění podmínek ochranného pásma kulturní památky Klášterní Hradisko – Svatý Kopeček. „Zejména byl kladen důraz na šetrný zásah do krajiny spočívající v co nejmenším narušení dálkových pohledů a zásahů do poutní aleje,“ uvedl náměstek primátora Martin Major.

Vybraná varianta středně dlouhého mostu navíc umožňuje dovést alej až k němu a má vyvážený poměr mezi náspem a samotnou konstrukcí. Stejnou variantu podpořil také Národní památkový ústav i Útvar hlavního architekta.

Návrh měl původně čtyři varianty, ale vždy musel respektovat stávající projekční přípravu ŘSD. Ta místo plnohodnotného mostu ale počítala jen s lávkou pro pěší a cyklisty. Samotné přemostění je městem koncipováno pro provoz automobilové dopravy do 3,5 tuny a autobusů s částí pro provoz cyklistů a pro pěší s napojením na existující komunikace.

Most přes čtyřproudovou rychlostní silnici přijde odhadem na 94 milionů korun. Při výstavbě bude pokáceno 42 stromů a zasazeno padesát nových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…