Olomouc: Oprava střechy historické budovy knihovny je u konce

15.06.2017 14:31 | Zprávy

Náročnou opravu má za sebou střecha historické budovy Knihovny města Olomouce. Střecha objektu z konce 19. století, která byla vystavěna jako někdejší okresní hejtmanství, skončila oproti plánovanému termínu v předstihu.

Olomouc: Oprava střechy historické budovy knihovny je u konce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Opravu střechy knihovny se stavební firmě podařilo dokončit se zhruba třítýdenním předstihem oproti původně stanovenému smluvnímu termínu. Stavební práce se povedlo urychlit i přesto, že byla v části střechy objevena dřevomorka a z toho důvodu byla firma nucena provádět neplánované práce,“ objasnil investiční náměstek primátora Filip Žáček. Kvůli neočekávanému výskytu dřevokazné houby v jednom místě stropu budovy, musela být poškozená část dvou stropních trámů nahrazena.

Během necelých čtyř měsíců stačila stavební firma opravit měděnou střešní krytinu na ploše čítající více než 650 metrů čtverečních, sanovat krovy, vyměnit dřevěné prvky střešní konstrukce, poškozené části střešní římsy a nahradit některé prvky na historizující fasádě „Jsem rád, že se stavbu i přes dílčí komplikace podařilo brzy ukončit. Lokalita poblíž městské knihovny je totiž výrazně dotčena stavebními pracemi a v důsledku toho i dopravními opatřeními, která souvisí s rekonstrukcí ulice 1. máje,“ zhodnotil náměstek Žáček. Celkové náklady na opravu památkově chráněné budovy, která probíhala za plného provozu knihovny, přišly na necelé čtyři miliony korun.

Budova městské knihovny byla, jako někdejší okresní hejtmanství, vystavěna v místě zbořeného kostela Panny Marie na Předhradí v letech 1853 až 1854. Autorem stavby, která reprezentuje přechod od klasicismu k romantickému historismu, byl Josef Seifert. Budova se nachází na území městské památkové rezervace a je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…