Olomouc: Památný dub Král je v dobré kondici, obvod kmene měří už 571 centimetrů

05.03.2021 12:03

Obvod kmene 571 centimetrů, výška přes 30 metrů, věk kolem čtyř staletí. Takové jsou jedinečné parametry, kterými se může chlubit dub Král. Tento skutečný aristokrat mezi dřevinami roste nedaleko Grygova v lese Království, které je součástí lesního majetku města Olomouce.

Olomouc: Památný dub Král je v dobré kondici, obvod kmene měří už 571 centimetrů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Město i v tomto lese provádí promyšlené a současně přírodě blízké úpravy. Brzy se dostane i na okolí samotného památného Krále. „Příští rok obnovíme povalový chodník, který vede ke stromu i okolo jeho kmene, a lavičku k posezení,“ říká primátor Mirek Žbánek.

Dub je mimořádně vzácným a chráněným památným stromem a jako takový je samozřejmě chráněn i před jinak přísnými pravidly pro zeleň v okolí železnice. Dub totiž stojí jen pár metrů od železničního koridoru, a platná pravidla říkají, že podél koridoru je třeba vykácet stromy a vytvořit travnatý pás bez dřevin.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Do lesa Království vyrazil primátor v rámci jednoho z pravidelných „zelených pátků“, a to nejen kvůli prověření zdravotní kondice slavného stromu. „Zajímali jsme se o celkový aktuální stav lesa Království u Grygova. Tento kus krajiny totiž rovněž patří do vlastnictví Lesů města Olomouce, a proto máme šanci ho spravovat tak, jak považujeme za rozumné z pohledu hospodaření s lesem i z environmentálního hlediska,“ vysvětluje primátor.

Cestou mezi duby, buky a habry provázel primátora ředitel společnosti lesy města Olomouc David Janásek a vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka. „V této oblasti vedení města před časem vyhlásilo bezzásahovou zónu, kde se zdejší lužní les bude více a více přibližovat své skutečné a nefalšovaně přirozené podobě,“ doplňuje Petr Loyka.

Nejde jen o prosté zastavení těžby, ale například i o obnovení původních vodních prvků, jako jsou různé smohy, tedy prolákliny, zaplněné stojatou vodou, které k ekosystému lužního lesa neodmyslitelně patří. Prohlídka v terénu potvrdila, že je záměr nechat přírodu, aby vrátila lesu původní charakter, na dobré cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.