Olomouc: Pavlovickou ulici zdobí opravená socha Panny Marie

11.11.2019 16:42

Rušná olomoucká výpadovka zkrásněla. Pavlovickou ulici, která míří k historické aleji a poutnímu místu na Svatém Kopečku, ozdobila nově rekonstruovaná socha Panny Marie. V sobotu 9. listopadu ji slavnostně požehnal biskup Antonín Basler.

Olomouc: Pavlovickou ulici zdobí opravená socha Panny Marie
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Je naší povinnosti pečovat o kulturní dědictví a drobné památky ve veřejném prostoru, které jsou v majetku města. Mnoho z nich se letos podařilo obnovit i v rámci programu na estetizaci veřejných prostranství,“ vysvětlil náměstek primátora Matouš Pelikán.

Barokní socha Panny Marie z roku 1712 procházela náročným restaurováním v ateliéru Václava Poliána od února letošního roku. Na své místo se tak v plné kráse vrátila po osmi měsících a navíc i s novým prvkem, který jí v historii náležel. „Socha má po opravě zpět i obloukovou kovovou stříšku, která ji chránila ještě před rokem 1975,“ popsala náměstkyně primátora Markéta Záleská, která se společně se zástupci tamní KMČ žehnání barokní sochy zúčastnila.

Barokní socha na podstavci, který rovněž prošel rekonstrukcí, má na zadní straně podstavce reliéfní znak opatství kláštera Hradisko. Oprava sochy včetně jejího nového základu stála 760 tisíc korun. Na podstavci na oblaku stojí postava Panny Marie zahalená do nařasených dlouhých šatů a pláště s rouškou přes hlavu. Barokní sochařské dílo je pod památkovou ochranou od roku 1964.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…