Olomouc: Polský král Jan Sobieski zachránil Vídeň před Turky

20.09.2018 13:01

V Olomouci strávil jeden den a noc polský král Jan III. Sobieski, když v srpnu 1683 pospíchal za polsko-litevskými vojsky do bitvy o Vídeň. Místo jeho pobytu v Olomouci, dům na Horním náměstí 9, zdobí od 19. září nová pamětní deska, která tuto událost připomíná. Zhotovení této bronzové pamětní desky o rozměrech 50 x 70 centimetrů iniciovalo a financovalo Ministerstvo kultury a národního dědictví Polské republiky.

Olomouc: Polský král Jan Sobieski zachránil Vídeň před Turky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Při odhalení pamětní desky se ve středu odpoledne u někdejšího Dietrichštejnského paláce setkal primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk s polskou velvyslankyní, J. E. Barbarou Ćwioro a dalšími hosty. Odhalení desky uvedl proslovem právě primátor Antonín Staněk: „Toto místo, kde tehdy polský král s doprovodem přenocoval, je místem spojujícím. Ukazuje totiž naši společnou historii i společné myšlenky, které jsou dodnes pojítkem středoevropských národů. Jde o to, že tehdejší smrtelné ohrožení Vídně znamenalo stejně tak nebezpečí pro Olomouc a celou Moravu, a bylo i ohrožením pro polské království. Vítězství Jana Sobieského u Vídně současně znamenalo vítězství pro české země i pro Polsko.“

I když měl během cesty přes Moravu do Rakouska statečný polský král naspěch, v Olomouci 26. srpna přeci jen kromě přenocování zvládl i společenský program. Navštívil biskupskou rezidenci, jezuitskou kolej neboli univerzitu a také dnes již neexistující kostel Panny Marie Na Předhradí, kde se poklonil ostatkům mučedníka Jana Sarkandera. V dopise z cesty své manželce král napsal, že jej Olomoučané k jeho pramalé radosti ubytovali v domě přímo na náměstí tak, aby měl co nejlepší výhled na orloj, a že po celou cestu musí přijímat různé delegace se všemi poctami, jako by jel snad na svatbu a ne do války. Zkritizoval olomoucké obchodníky, že mají vysoké ceny, a pochválil biskupský palác a univerzitu s tím, že takové stavby by klidně mohly stát i v Římě.

Vojskům spojených sil polských, německých, litevských a rakouských se pak u Vídně podařilo porazit více než dvojnásobnou přesilu osmanské armády. Turci byli zatlačeni od Vídně zpět do Uher a bezprostřední hrozba tak díky bitvě, v níž spojeneckým jednotkám král Jan III. Sobieski velel, pominula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…