Olomouc: Stoleté výročí kaple oslavili Topolanští důstojně a hrdě

10.08.2015 9:17

Stoleté výročí od vysvěcení kaple Nejsvětějšího Srdce Páně oslavily o víkendu Topolany. Oslavu velkého jubilea zdejšího svatostánku připravila římskokatolická farnost Hněvotín společně s Klubem seniorů Topolany a zdejší Komisí městské části. Připomínkové akce se zúčastnili také náměstek primátora Ladislav Šnevajs a radní Filip Žáček.

Olomouc: Stoleté výročí kaple oslavili Topolanští důstojně a hrdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

"Chci poděkovat duchovnímu správci páteru Krumpolcovi za dlouholeté úsilí, čas a námahu, kterou věnoval a věnuje opravám a údržbě kaple,“ vyzdvihl náměstek primátora Ladislav Šnevajs zásluhy kněze Eduarda Krumpolce. „Především díky němu a skromnému příspěvku města dnes můžeme být právem hrdi na to, co naši předkové ve válečné době před 100 lety postavili. Zároveň můžeme na generace našich předků v aktivitách k povzbuzení duše, ducha a naší kultury.“ Kromě svátečního programu, proslovů a pochodu obcí se odehrálo i svěcení nových bohoslužebných předmětů pro kapli. "Společné zážitky a slavnosti spojené s místem, kde žijeme, jsou věřím pro mnohé z nás tím, proč se rádi vracíme domů i z těch nejkrásnějších a drahých dovolených," uzavřel Ladislav Šnevajs.

Kaple Nejsvětějšího Srdce Páně byla vysvěcena 1. srpna ve válečném roce 1915, oslava se tedy konala na den přesně po jednom století. Novorománská kaple prošla generální rekonstrukcí v letech 1998 až 2001, tehdy významnou částkou více než milion korun přispělo město Olomouc. V posledních třech letech se kaple dočkala dalších úprav, konkrétně elektrifikace zvonu a restaurování sochařské výzdoby. Na tyto menší úpravy přispělo město Olomouc farnosti celkově částkou 110 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…