Olomouc: Sucho a protipovodňová opatření ovlivňují život v řece. Platí zákaz odběru povrchové vody

14.08.2018 10:04

Kritickou situací pro život v řece Moravě by mohla být kombinace extrémního sucha a prací na protipovodňových opatřeních. Odborníci už proto preventivně přestěhovali množství vodních živočichů mimo oblast, kde stavební práce probíhají. Současně, a to bez ohledu na stavební činnost, byl na katastru několika obcí na Olomoucku vyhlášen zákaz čerpání povrchových vod.

Olomouc: Sucho a protipovodňová opatření ovlivňují život v řece. Platí zákaz odběru povrchové vody
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Za uplynulých dvacet let bylo v říčním systému Moravy v Olomouci včetně přítoků prokázáno celkem 22 druhů ryb. Pokud je potřeba ryby, škeble a raky při budování protipovodňových opatření přestěhovat a zachránit, jsou osloveni specialisté,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Každá etapa protipovodňových opatření v Olomouci je připravována v souladu s veřejným zájmem ochrany přírody. Povodí Moravy i město Olomouc se snaží o zapojení řeky do organismu města a vytvoření vhodného prostředí pro vodní živočichy. Ale právě II. B etapa je v sevřeném místě se dvěma mosty, kde nelze stavebně postupovat jinak. Při realizaci II. B etapy tak společnost Ecological Consulting, a.s. zajišťující činnost biologického dozoruji, již zachránila a na náhradní lokalitu v blízkosti mostu u Černovíra převezla cca sto raků říčních, stovky škeblí říčních a desítky velevrubů. Do realizace protipovodňových opatření nyní výrazně vstupuje prohlubující se sucho a extrémně vysoké teploty ve dne i v noci, proto ochrana oživení Moravy i přítoků patří mezi priority, a to nejen v místě aktuálně budovaných protipovodňových opatření.

Zákaz odběru povrchové vody platí do 31. října

V souvislosti s dlouhotrvajícím bezdeštným obdobím, vysokými teplotami, poklesem hladiny povrchových vod, kdy dochází ke kyslíkovému deficitu a v důsledku toho k úhynu ryb ve vodních tocích, vzhledem k hygienickým závadám a zhoršení životního prostředí vydal vodoprávní úřad v srpnu ve veřejném zájmu opatření obecné povahy. Tímto opatřením zakázal odběr povrchových vod z vodních toků Trusovický potok, Dolanský potok, Bystřice a jejich přítoků.

Tento zákaz se vztahuje jak na obecné nakládání s povrchovými vodami, tedy odběr vody bez zvláštního technického zařízení, tak na odběr povrchových vod na základě platných povolení k nakládání s vodami pomocí zvláštního technického zařízení, jako je čerpadlo nebo trkač. Jedná se o území obcí Bohuňovice, Bělkovice - Lašťany, Dolany, Hlubočky, Velká Bystřice, Bystrovany, Olomouc (k.ú. Olomouc město, Hodolany, Bělidla, Chválkovice).

Vodoprávní úřad zakázal odběr povrchové vody s platností do 31. října 2018. Pokud bude vodoprávním úřadem zjištěno, že došlo k porušení tohoto opatření, bude s dotčenou osobou zahájeno přestupkové řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…