Olomouc: Tajemství z tubusů - Filmový festival pracujících, lidová hvězdárna i dřevěné lešení na radnici

03.05.2019 9:19

Už potřetí v krátké době se na půdě olomouckého magistrátu sešla neobvyklá sestava politiků, památkářů, archivářů a novinářů. Už potřetí totiž nastala vzácná událost otevírání zapečetěných kovových pouzder, ukrytých v některé z věží a nalezených při současné rekonstrukci historického objektu radnice.

Olomouc: Tajemství z tubusů - Filmový festival pracujících, lidová hvězdárna i dřevěné lešení na radnici
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Tentokrát se jednalo o čtyři pouzdra, nalezená v nárožních věžičkách na hlavní radniční věži. Podle okolností nálezu odborníci už dopředu předpokládali, že půjde o vzkazy z roku 1692, kdy probíhala velká rekonstrukce radniční věže. „Dostali jsme také zprávu jednoho z Olomoučanů o tom, co jeho tatínek údajně do jednoho z pouzder vkládal, takže jsme velmi zvědaví, zda tam takový dokument bude,“ řekl před otevřením tubusů primátor Mirek Žbánek.

Při následném otevření pouzder se 57 let po svém uložení začaly na světle světa znovu objevovat dokumenty o životě v Olomouci z konce padesátých a začátku šedesátých let minulého století. Například ukryté katalogy prozrazovaly, za kolik peněz se mohl tehdejší pracující vypravit do slovenských lázní a kolik průměrných měsíčních platů dal za poznávací zájezd do SSSR. Plakáty zvaly do dvanácti olomouckých kin, na různé vzdělávací kurzy, výstavy, divadelní představení a další aktivity. V tubusech byly i propagační materiály květinové výstavy, předchůdkyně dnešní slavné Flory Olomouc. Zajímavým nálezem jsou soubory fotografií z opravy věže, obalené dřevěným lešením, a celkové pohledy na město i na tehdejší náměstí Míru, mimochodem vyzdobené palmami v květináčích. Další archivní fotografie ukazují slavonínskou hvězdárnu krátce po dokončení její stavby.

„I když tento nález není z pohledu archivářů tak vzácný jako první nález, který obsahoval i materiály z počátku 18. století, je pro nás velmi zajímavý jako obraz relativně nedávné minulosti, kterou ostatně leckdo z dnešních Olomoučanů zažil a pamatuje,“ reagoval primátor Žbánek na obsah tubusů.

Během rekonstrukce radnice už byly nalezeny kovové tubusy ve věžičce nad orlojem a také v hlavní báni radniční věže, nyní je doplnil právě nález v rohových věžičkách hlavní věže. „Uvažujeme o tom, že bychom z nálezů připravili na radnici dočasnou expozici, protože se v každém případě jedná o atraktivní doklady o starší i novější historii našeho města,“ doplnil primátora investiční náměstek Martin Major. Podle Miroslava Koudely, zástupce ředitele Státního okresního archivu Olomouc, je množství nálezů ve střešních prostorách olomoucké radnice neobvyklé a překvapivé, nikoliv ale výjimečné. Obdobné, ale většinou mnohem méně obsáhlé nálezy se váží nejčastěji k věžím kostelů a kaplí, schránky s dokumenty mohou být nalezeny i při restaurování menších památek jako jsou kříže a boží muka.

A mimochodem, očekávaný dokument, o němž informoval radnici jeden z Olomoučanů, v tubusech nebyl. Buď jej tehdy někdo z důležitějších představitelů městského národního výboru ze souboru odkazů pro příští generace vyřadil, nebo se skrývá ještě na nějakém dalším, zatím neodhaleném místě historické budovy…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…