Olomouc: Univerzita podporuje rozvoj cyklistiky ve městě

06.05.2014 7:38

S nástupem nového vedení Univerzita Palackého plní roli instituce určující trendy moderního životního stylu 21. století, mezi něž rozhodně patří podpora městské cyklistiky. V měsíci květnu se naplno rozjede projekt UP Bike, jehož cílem je propojit a podpořit všechny organizace a aktivity rozvíjející cyklistiku na území města Olomouce.

Olomouc: Univerzita podporuje rozvoj cyklistiky ve městě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Součástí je projekt Rekola, kampaň Do práce na kole, aktivity Centra Semafor či doprovodné workshopy a přednášky.

„Univerzita chce dostát své roli instituce, která určuje způsob životního stylu 21. století, který je ekologický a zdravý. Cyklo kampaň chápe jako svého druhu veřejnou službu,“ uvedl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. S jeho záštitou má květnový projekt UP Bike zviditelnit a propagovat cyklistiku jako nejlepší způsob dopravy po městě. „Působí zde mnoho organizací, které městu mají co nabídnout. Chceme, aby o sobě věděly a vzájemně se doplňovaly. Jedině tak může mít cyklistika ve městě silný hlas a postupně se věci mohou začít měnit,“ doplnil prorektor Petr Bilík.

A právě pro toto propojení se univerzita snaží vytvořit podmínky a vyvolat jednání, která pomohou nastartovat změny. Vznikla webová stránka, na které jsou na jednom místě přehledně shromážděny akce organizací, které se do UP Biku zapojily. Seznam akcí ani organizací není konečný, zájemci se stále mohou zapojovat. „Na konci měsíce proběhlou kampaň společně se všemi zapojenými zhodnotíme, vyvodíme závěry a rozhodneme se, co dál. Věříme, že postupnými kroky, podporou již existujících aktivit, tvorbou nových a jednáními na nejrůznějších úrovních se nám podaří přispět k tomu, aby se Olomouc začala proměňovat v bike-friendly město,“ představil plány do budoucna prorektor Bilík.

Univerzitě se líbí systém Rekol – veřejného bikesharingu, a tak své studenty podpoří a polovinu paušálu jim uhradí. Stejně tak v kampani Do práce na kole bude univerzita jako zodpovědná instituce hradit náklady za zaměstnance, kteří se zapojí. „Rádi bychom přesvědčili v první řadě především studenty a zaměstnance, že pohyb mezi univerzitními budovami na kole je zdravý, přirozený, rychlý, a hlavně je zadarmo,“ řekl Miller, který věří, že se začnou přidávat i občané města.

Již v pondělí 28. dubna rektor Jaroslav Miller předal v Praze ocenění nejlepšímu cyklistickému městu - Pardubicím. Vybráno bylo Asociací cykloměst, s níž univerzita intenzivně právě v rámci UP Bike komunikuje.

Na prvního máje se Olomoučané mohou těšit na zahájení systému půjčování kol, na Horním náměstí budou Rekola slavnostně pokřtěna. Na tomtéž místě bude oficiálně odstartována i kampaň Do práce na kole. Mezi dalšími akcemi jsou například létající kolo v parku, Olomoucí kolem a raftem, pravidelný závod Cyklomaraton Olomouc či debata na půdě magistrátu o cyklistické dopravě v Olomouci. Všechny aktivity projektu UP Bike je možné sledovat na webu www.radostzpohybu.cz/upbike. Zde se od 1. května otevře pro všechny zájemce výzva o nejaktivnějšího cyklistu měsíce května. Soutěžící si do speciálního systému budou zapisovat své skutečně ujeté kilometry a na nejlepší pak budou čekat zajímavé ceny.

Martin Kučera,
 Koordinátor projektu UP Bike
radostzpohybu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…