Olomouc: Zastupitelé schválili deklaraci na podporu Ukrajiny. Zazní také u pomníku T. G. Masaryka

07.03.2022 13:39 | Tisková zpráva

Jednoznačné odsouzení neospravedlnitelné invaze na Ukrajinu a podporu obyvatelstva Ruskem napadené země vyjádřilo dnes ráno zastupitelstvo města Olomouce.

Olomouc: Zastupitelé schválili deklaraci na podporu Ukrajiny. Zazní také u pomníku T. G. Masaryka
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Text jednomyslně schválené deklarace přečte dnes ve 14 hodin náměstek primátora Karel Konečný v rámci připomínkové akce k příležitosti narozenin Tomáše Garrigue Masaryka na Žižkově náměstí.

Jednání městských zastupitelů v pondělí netradičně zahájily tóny české a ukrajinské národní hymny. Po schválení programu jednání bylo hned prvním bodem projednání Deklarace podpory statutárního města Olomouce obyvatelstvu Ukrajiny. Text, v němž zastupitelé i s poukazem na neblahé zkušenosti České republiky a Olomouce s okupacemi odsoudili ruskou agresi proti suverénnímu státu, schválilo všech 44 přítomných zastupitelů.

Karel Konečný, náměstek primátora odpovědný za zahraniční vztahy, pak deklaraci veřejně přednese na tradičním setkání u pomníku TGM na Žižkově náměstí. „My, zastupitelé města Olomouce v nynější situaci vyjadřujeme plnou podporu suverénní a svobodné Ukrajině, odsuzujeme neospravedlnitelnou agresi Ruské federace proti Ukrajině a vyzýváme útočníky k neprodlenému zastavení bojů a opuštění území cizího státu,“ je mimo jiné v deklaraci uvedeno.

Zastupitelstvo dnes dopoledne schválilo také uvolnění finančních prostředků z rozpočtu města na nákup humanitární zdravotnické a další materiální pomoci pro ukrajinské město Černivci. Konkrétně se jednalo o částky 389 tisíc korun na nákup zdravotnického materiálu, 490 tisíc korun na nákup binakulátorů a 496 tisíc korun pro nákup termovizí jako humanitární pomoc a podporu pro domobranu. Zastupitelstvo schválilo také předání výtěžku benefičního koncertu pro organizaci Post Bellum rovněž na pomoc Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…