Olomouc: Zimní stadion dostane novou střechu, začne tak jeho rekonstrukce

13.08.2020 13:55

Rekonstrukce zimního stadionu v Olomouci začne příští rok. To je hlavní zpráva, která vyplývá z pondělního rozhodnutí členů městské rady. Ti se zabývali otázkou rekonstrukce střechy haly, v níž se kromě extraligového hokeje hraje také hokej mládežnický, amatérský a sledge-hokej, odehrává se zde krasobruslení či bruslení veřejnosti.

Olomouc: Zimní stadion dostane novou střechu, začne tak jeho rekonstrukce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Letos v dubnu se uskutečnil stavebně technický průzkum střešní konstrukce Zimního stadionu v Olomouci. Autor průzkumu uvedl, že je možné střešní plášť využívat ještě do poloviny roku 2021 za podmínky provedení určitých dílčích oprav. Ty už byly zajištěny odborem cestovního ruchu, sportu a kultury. Pro provoz haly v dalších letech už ovšem muselo vedení města zvolit jasné řešení. „Chtěli jsme, aby to bylo řešení koncepční a přitom realistické,“ konstatoval primátor Mirek Žbánek.

Odbor investic proto připravil pro radní tři varianty řešení stavu střechy. Nejlevnější z nich, za celkem asi 30 milionů korun, počítá s opravou a hlavním materiálem dřevem. Šlo by ovšem o provizorní řešení, protože s takto opravenou střechou by nemohla následně pokračovat rekonstrukce dle původního projektu Multifukční haly Olomouc architekta Roberta Štefky. Naopak nejdražší varianta, která počítá nejen s rekonstrukcí, ale i se zvednutím celé střechy, by stála podle podkladů přibližně 102 miliony korun. Náklady totiž zvyšuje nutnost vyřešit nově nakládání s dešťovou vodou a vybudování rezervoárů.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí

Kompromisní třetí možnost počítá s tím, že by nová střecha byla vytvořena z trvanlivějšího materiálu, než je dřevo. Jako vhodné z pohledu ceny, kvality i rychlosti provedení bylo navrženo využití trapézového plechu s minimální minerální izolací pro kotvení hydroizolace. Toto řešení by umožňovalo v budoucnu i navýšení tepelné izolace a hlavně umožní pokračování rekonstrukce stadionu podle původního projektu. Doba realizace by se poměrně zkrátila vzhledem k možnostem jednodušší montáže do zhruba tří měsíců. Tato varianta bude stát necelých 60 milionů korun. Právě toto řešení získalo nakonec v radě města největší podporu.

„Důkladně jsme se zabývali všemi variantami, promýšleli jsme jak budoucnost zimního stadionu, tak i situaci rozpočtu města, a nakonec jsme se přiklonili k variantě rekonstrukce střechy pomocí trapézového plechu. Klíčové pro mne je, že tento krok je vlastně začátkem rekonstrukce stadionu a umožní pokračování podle projektu multifunkční haly,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. „Hledali jsme i takové řešení, které co nejméně omezí fungování haly a sportovních klubů, které se bez ní neobejdou, samozřejmě včetně extraligových hokejistů,“ doplnil investiční náměstek Martin Major. Realizační projekt změny opravy střechy by byl dokončen letos v listopadu. Pokud půjde vše dle předpokladů, v dubnu 2021 by se mohlo přistoupit k realizaci. Po nynějším rozhodnutí rady města už budou zahájeny projekční práce.

Schválený krok je v souladu s myšlenkou postupovat při rekonstrukci haly po etapách. Současně se připravuje i výstavba druhé ledové plochy podle platného územního rozhodnutí. Pokud jde o projektovou dokumentaci celkové rekonstrukce haly, ta je dosud na stavebním úřadě, protože musela být opakovaně doplňována kvůli změnám legislativy a požadavkům dotčených orgánů státní správy. Mimochodem, dokladem o měnících se podmínkách byl i požadavek na nové osvětlení, aby se vůbec mohla v Olomouci v příští sezoně hrát extraliga. Proto byla před pár týdny dokončena instalace nového osvětlení v hodnotě cca 5 milionů korun, byť původně byl tento krok logicky plánován až po rekonstrukci střechy. Technologie, použitá při instalaci osvětlení, byla proto zvolena tak, aby při chystané rekonstrukci střechy umožnila snadné odpojení a následně zase navrácení nových světel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…