Olomouc reguluje používání zábavní pyrotechniky

12.03.2024 10:23 | Tisková zpráva

Olomoucká radnice zavádí vyhlášku, která reguluje používání zábavní pyrotechniky na území města. Znění nového předpisu dnes schválili městští zastupitelé. Předmětem je regulace používání zábavní pyrotechniky se zřetelem na narušení veřejného pořádku, ochranu bezpečnosti, zdraví a majetku.

Olomouc reguluje používání zábavní pyrotechniky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Radnice je oprávněna prostřednictvím městské vyhlášky přikročit k regulaci používání pyrotechniky na svém území. Takový zákaz lze stanovit nejen pro veřejná prostranství, ale i pro jiné prostory, například pokud to vyžaduje zajištění záležitostí veřejného pořádku třeba s ohledem na potřebu ochrany před hlukem.

„Po opakovaných diskusích jsme se rozhodli pro kompromisní cestu. Bude chránit městské parky nebo vodní toky a zároveň vytvoříme ochranná pásma kolem útulků, nemocnic či zoo. Vyhláška nejde cestou tvrdé represe, to je úkol legislativy. Takový krok by byl navíc pouze deklarací, a to i vzhledem ke kapacitám kontrolních orgánů,“ objasnil náměstek primátora Viktor Tichák.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18647 lidí

Samospráva musí při zavádění regulace dodržet princip proporcionality, kdy nelze používání zábavní pyrotechniky na celém území zakázat po celý kalendářní rok. Ve vyhlášce jsou tak jasně definována území a jejich okolí, ve kterých nesmí být zábavní pyrotechnika používána. Z hlediska uplatňování zájmů ochrany přírody považuje vyhlášku jako kompromisní řešení i vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka, který je zodpovědný za výkon státní správy.

„Olomoucké parky i břehy vodních toků a ploch ve městě jsou z biologického hlediska cenným biotopem pro ptáky, netopýry a další živočichy, včetně druhů zvláště chráněných,“ uvedl Petr Loyka.

Vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po dni vyhlášení, včetně mapového podkladu. Její účinností se zároveň ruší obecně závazná vyhláška č. 7/2020 o zákazu používání zábavní pyrotechniky na území části města Svatý Kopeček ze dne 29. června 2020.

Vymezení prostranství, podléhajících zákazu:

  1. Městské parky: Smetanovy sady, Čechovy sady, Bezručovy sady včetně Rozária a Botanické zahrady a v okruhu do 50 m od nich. 
  2. Rekreační zóny: Holický les a v okruhu do 250 metrů od něj. 
  3. Vodní toky: Morava, Bystřice, Mlýnský potok a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 100 metrů od břehové čáry.
  4. Zařízení, poskytující péči zvířatům: v okruhu do 100 m od útulku pro zvířata v Neředíně (areál letiště).
  5. Zoologická zahrada: Svatý Kopeček (areál zoo) a v okruhu do 500 metrů od její hranice.
  6. Zdravotnická zařízení: areál Fakultní nemocnice Olomouc, areál Hospice na Svatém Kopečku a areál Vojenské nemocnice Olomouc a 100 metrů od jejich hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…