Olympijskou vítězku z Kopřivnice připomene pamětní deska

11.10.2023 16:14 | Tisková zpráva

V Kopřivnici bude odhalena pamětní deska na počest Zdenky Veřmiřovské, sportovní gymnastky, která jako první a zatím jediná Kopřivničanka vybojovala dvě olympijské medaile – v roce 1936 v Berlíně stříbrnou a v roce 1948 v Londýně zlatou. Pamětní deska bude umístěna na budově zimního stadionu a slavnostní odhalení se uskuteční ve čtvrtek 12. října v 17 hodin.

Olympijskou vítězku z Kopřivnice připomene pamětní deska
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Deska bude instalována u příležitosti 110. výročí narození úspěšné rodačky, které připomněla také nedávná výstava v Lašském muzeu. „Zdenka Veřmiřovská získala zlatou medaili na stejné olympiádě, kde své první olympijské vítězství slavil i Emil Zátopek. O úspěchu gymnastek se však tehdy moc nemluvilo, neboť jedna z členek vítězného družstva krátce po olympiádě emigrovala. Takže zatímco Emila Zátopka zná v Kopřivnici snad každý, o Zdence Veřmiřovské toho lidé moc nevědí. To chceme změnit a připomenout naši rodačku široké veřejnosti,“ uvedla Lucie Macháčková z oddělení vnějších vztahů.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29533 lidí

Pamětní desku vytvořil novojičínský sochař Jan Zemánek, který je mimo jiné autorem sousoší Běžci v sadu E. Beneše. Vzhled desky autor konzultoval s příbuznými slavné gymnastky - neteří a synovci, kteří žijí v Ostravě a na slavnostním odhalení pochopitelně nebudou chybět. Deska bude zdobit budovu zimního stadionu, jehož tělocvičny jsou pozůstatky dřívější sokolovny, kde Zdenka Veřmiřovská působila. Součástí slavnostního odhalení desky bude vystoupení místních gymnastek a pěvecké vystoupení žáků a učitelů kopřivnických základních škol.

V 18 hodin bude v nedalekém Katolickém domě následovat zahájení festivalu Aerovka Jazz Fest a slavnostní udílení čestných občanství a titulů významná osobnost města. Oceněno bude sedm osobností, přičemž jednou z nich bude právě Zdenka Veřmiřovská. „Přestože je Zdenka Veřmiřovská jedinou olympijskou vítězkou z Kopřivnice, nejvyšší ocenění města, tedy čestné občanství, jí doposud chybělo. Jsme rádi, že to můžeme napravit letos, v roce 110. výročí jejího narození,“ doplnila Lucie Macháčková.

V rámci slavnostního večera vystoupí Saxtet Janáčkovy konzervatoře a Martin Galia s klavírním doprovodem Čeňka Krauta. Vstup na akci bude zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

19:06 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného javoru v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…