Opava: Dům umění nabízí další unikátní výstavy

02.12.2019 16:01

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila pro návštěvníky Domu umění na Pekařské ulici tři ojedinělé výstavy.

Opava: Dům umění nabízí další unikátní výstavy
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Tentokrát jde o díla slovenské malířky Oľgy Paštékové, českého umělce Michala Škapy i o pokračování cyklu Dialogy 2019, kdy na díla ze sbírek Galerie výtvarného umění Ostrava reagují svým pocitem, převedeným do zvukové stopy, současní umělci.

„Zájemci si mohou od konce listopadu až do pátého ledna příštího roku vychutnat další tři unikátní expozice, které završily letošní úspěšnou a žánrově pestrou sezónu výstav, mezi které patřily například plakáty předních československých výtvarníků, vytvořené pro Ústřední půjčovnu filmů v Praze, malby Pavla Formana s názvem Self-fee nebo soubor linorytů Terezy Smetanové Netušená místa. Pokračujme také v zajímavém projektu ve spolupráci s Galerií výtvarného umění Ostrava s názvem Dialogy 2019,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace (OKO)

První expozice projektu Dialogy 2019 s názvem Ubývání gravitace odstartovala v oratoři Domu umění letos v červnu. Představila sbírku soch, reliéfů a asambláží 60. let (např. díla Karla Nepraše, Aleše Veselého, Jana Koblasy, Arnošta Paderlíka) ze sbírek Galerie výtvarného umění Ostrava (GVUO). „Na tato umělecká díla pak zareagoval svou tvorbou pražský intermediální umělec a sound designer Martin Janíček, který svůj pocit z  děl převedl do zvukové stopy, která výstavu doprovázela,“ vysvětluje Dominik Beneš, dramaturg Domu umění  Opavské kulturní organizace.

Expozici Ubývání gravitace nyní nahradila výstava Tušené světy. Opět jde o výběr děl ze sbírek GVUO, tentokrát o obrazy, grafiky a sochy českého symbolismu. Artefakty odhalují pohled generace umělců přelomu 19. a 20. století, kteří se ponořili se do tušených světů, představ, tužeb a emocí. Na díla tentokrát svou tvorbou zareagovali hudebníci Milan Bátor (kytara) a Lída Rosenbaumová (příčná flétna), jejichž autentické hudební skladby výstavu doprovází.

„Dialogy jsou platformou, v níž se starší umění nově ohledává a následně interpretuje. Tímto způsobem zůstává největší sbírka výtvarného umění Moravskoslezského kraje stále živým a otevřeným polem pro interakce současných umělců,“ dodává Dominik Beneš, dramaturg Domu umění  Opavské kulturní organizace.

Další výstavou, kterou mohou návštěvníci v Domě umění navštívit, je Kód ulic Michala Škapy, hvězdy streetartu a graffiti. Soustředí se především na gestické kompozice, vycházející z písma jako abstraktního znaku se šifrovaným obsahem a precizní realistické obrazy městské krajiny. Zároveň připomíná cestu od malování v ulicích k malování měst jako obrazu civilizace, kterou Michal Škapa prošel. 

Třetí expozicí jsou díla Oľgy Paštékové „Kde bolo – Nebolo“. Autorka představuje obrazy a instalace, jejichž povrch z opalovaných desek kombinuje malbu a silné grafické stopy rytím. Její díla poukazují na nerovné vztahy mezi tím, co nazýváme přírodou a těmi, co vytvářejí kulturu často právě na úkor přírody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…