Opava: Festival Jeden svět nabídne originální snímky i besedy s odborníky

13.03.2022 16:58 | Tisková zpráva

I letos se Opavská kulturní organizace (OKO) zhostila pořádání regionální části celorepublikového festivalu o lidských právech „Jeden svět“, který se bude konat ve 25 městech po celém Česku.

Opava: Festival Jeden svět nabídne originální snímky i besedy s odborníky
Foto: Opava
Popisek: Opava

 V Opavě se mohou diváci těšit na festival v termínu od 21. do 25. března v Obecním domě v Opavě, kde proběhnou projekce dokumentárních filmů z celého světa i debaty se zajímavými hosty. Program je připraven pro veřejnost i pro školy. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Letošním tématem festivalu je Cesty svobody. Chtěli jsme obrátit pozornost k místům, kde se dějí věci, které otřásají světem lidských práv a také připomenout, jak je svoboda a demokracie křehká. Netušili jsme, že jen pár týdnů před festivalem budeme zcela pohlceni agresí na Ukrajině. Domníváme se, že právě nyní je o to více potřeba ukazovat skrze filmové výpovědi a dokumenty míst, kde podobné situace trvají už řadu let a stále neutichají, a jak rychle se některé události mohou dotknout i nás všech,“ říká Simona Juchelková, koordinátorka festivalu.

Program letošního ročníku nabídne příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv. „Chceme ukázat, a ještě více rozpoutat debatu o zhoršující se situaci lidských práv ve světě, kterou nemůžeme ignorovat. Kdy jindy, když ne teď,“ dodává Vladana Kašpar Fuchsová, koordinátorka festivalu.

Z pestré nabídky filmů vybrala odborná opavská komise pět snímků, které zájemci uvidí v Klubu Art od 21. do 25. března  vždy od 18:00 hodin. Na projekce pak budou navazovat tematické besedy s odborníky, například s vietnamistou Zdeňkem Porkertem nebo s Martinem Špaldoněm, zástupcem celosvětové hnutí Trash Hero, které je zaměřeno na ekologii a likviduje černé skládky, či oceňovaným scénáristou a střihačem Josefem Krajbichem.
„Školní projekce promítneme všem věkovým kategoriím, tentokrát netradičně i žákům prvního stupně v  Klubu Art, případně i v Schösslerově salónku. Projekce jsou složeny z kratších filmů na různá témata. Pro studenty jsou pak připraveny zhruba hodinové dokumenty, například snímek Zatracená práce s hostem: politologem Lubomírem Hlavienkou,“ doplňuje Simona Juchelková, koordinátorka festivalu a školních projekcí.

Dokumentární snímek Krymský poklad se zabývá tím, kdo získá cenné historické bohatství Krymu, Děti mlhy pak představí Hmongskou menšinu ze severního Vietnamu. O výchově dětí a společenských předsudcích pojednává dokument Každá minuta života, Severní proud je zaměřen na ekologii a problematiku odpadu, který zatěžuje planetu a Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu na unikátním osobním příběhu afghánského chlapce z nejchudší vrstvy obyvatel zachycuje milníky této země až do roku 2021.

Vstupné na celý festival činí 240 korun, na jednotlivé snímky s besedami pak 80 korun. Studenti mají 30% slevu a ZTP, ZTP/P mají 50% slevu. Vstupenky budou k zakoupení na recepci Obecního domu nebo na místě samotném. Klub Art je bezbariérový a je možné do něj vstoupit s vodícím psem.

„V období festivalu současně probíhá výstava s názvem HateFree? v Galerii Eisler v Obecním domě, na kterou budou mít všichni návštěvníci, včetně školních skupin, vstup zdarma,“ sdělila Naděžda Glincová, ředitelka organizace.
Program naleznete ZDE, ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…