Opava: Město opraví ulice či předláždí hřbitov

08.05.2022 7:32 | Tisková zpráva

Na další opravy opavských chodníků, ulic, dětských a sportovních hřišť, nové zastávky MHD či na předláždění mlatových chodníků na Městském hřbitově letos půjde 25 milionů korun. Tzv. jmenovitý seznam akcí na rok 2022 v půlce dubna schválili opavští zastupitelé. Na tyto stavby a opravy jsou vyhrazeny peníze, které se městu v loňském roce podařilo ušetřit. Kromě toho byl schválen i zásobník akcí.

Opava: Město opraví ulice či předláždí hřbitov
Foto: Opava
Popisek: Opava

A na co se tedy Technické služby Opava letos prioritně zaměří? Radnice nechá za zhruba 6,5 milionu korun předláždit staré mlatové chodníky na Městském hřbitově. Místo mlatu, který se po dešti mění v bahniště, zde budou žulové kostky. Chybět nebudou kamenné odvodňovací žlábky. Na stav cest na největším opavském hřbitově si od rekonstrukce v roce 2009 stěžovalo velké množství občanů. Hotovo by mělo být do konce léta.

Opravovat se bude i na hřbitově v Kylešovicích, a to stará, místy rozpadlá hřbitovní zeď na straně u ulice U Hřbitova. V minulosti se zde dělaly jen dílčí havarijní opravy. Zvětralá zeď si však zaslouží zásadní rekonstrukci. Ta město vyjde na 200 tisíc korun.

Chodníky dostanou nový povrch

Velký balík oprav se týká starých a léty opotřebovaných chodníků. Opravovat se budou v ulicích Nádražní okruh (poslední neopravený úsek mezi Hradeckou a Tyršovou), Englišova (úsek od Gogolovy po Dostojevského, část od Palackého po Gogolovu se opravila v loňském roce), Rybova (levá strana od vjezdu do nemocnice po ulici Vančurova), Mírová (pravá strana od Olomoucké po Veleslavínovu včetně opravy zábradlí chránícího děti), Lidická (pravá strana od Olomoucké po Veleslavínovu), Sportovní v Malých Hošticích (pravá strana od Opavské ulice po dům č. 42, chodník se bude opravovat po rekonstrukci vodovodu v letošním roce) a na Praskově náměstí v Milostovicích. Vyčleněno je na to celkem 6,5 milionu korun.

Za zhruba 2 miliony korun se bude opravovat i asfaltový povrch opavských ulic, a to Popské (od Matiční po Ostrožnou), Matiční (od Rybího trhu po Beethovenovu), Beethovenové (od Matiční po Ostrožnou) a Jaselské (od Rybářské po Žižkovou). V těchto případech dojde k odfrézování starého povrchu a nahrazení novým asfaltovým kobercem. Součástí opravy bude lokální výšková úprava posedaných silničních obrub.

Rekonstrukcí za 310 tisíc korun projde i ulice Ke Koupališti v Kylešovicích. Na základě požadavku policie, podle které je stávající stav nebezpečný, zde dojde k rozšíření vozovky na minimální šíři 4,5 metru a ke snížení rychlosti na 30 km/hod.

S dopravou souvisí i projekt, který město zrealizuje v ulici U Hliníku. Nachází se zde podélná stání kolem vnitřního ostrůvku zeleně, ve které rostou vzrostlé borovice, které svými kořeny vytlačují povrch parkovacích stání tak, že stav silnice již neumožňuje bezpečný provoz a odporuje předpisům. Kořeny budou ošetřeny a povrch znovu předlážděn. To vše za 330 tisíc korun.

Nové zastávky MHD

Město bude pokračovat v budování krytých zastávek MHD se zelenou střechou, a to na Praskově ulici (poblíž Katastrálního úřadu), na Vaškově náměstí (oboustranně) a na Otické ulici u pekárny (rovněž oboustranně). V současné době jsou zde prověřovány inženýrské sítě. Projekt přijde na 779 tisíc korun.

Poblíž areálu Charity Opava v Jaktaři pak budou za 600 tisíc korun upraveny autobusové zastávky. Obě nástupiště budou propojena bezbariérovým místem pro přecházení. Nástupiště směrem do města bude následně vyústěno chodníkem na stávající plochu před areálem STS, čímž bude umožněn bezbariérový přístup mezi stávajícími zastávkami a chráněnou dílnou.

Pod oběma nástupišti se nainstaluje potrubí odvádějící dešťovou vodu a u okraje vozovky bude zřízena nová uliční vpusť. Přístupový chodník k nástupišti zastávky směrem do Opavy bude osvětlen solárním veřejným LED osvětlením. Samotné realizaci stavby bude předcházet majetkové vypořádání města, jedná se totiž o stavbu na cizích pozemcích.

Na 100 tisíc korun pak vyjde nátěr nosné konstrukce a ostatních částí dřevěné lávky pro pěší na Wolkerově ulici.

Krytý bazén se dočká obložení

Opravovat se budou i oba městské bazény. Na koupališti se za 190 tisíc korun provede nátěr dna bazénu, který bude mít jednak ochrannou, ale i estetickou funkci. Stávající barva je už vybledlá a voda v něm vypadá šedě. Bazén dostane čerstvou modrou, která pohled na vodní hladinu opět zprůzrační a zatraktivní. Podstatně náročnější bude oprava krytého bazénu. Jeho vana je v havarijním stavu a dochází k ulamování a odpadávání obkladů. Navržená oprava předpokládá kompletní výměnu obkladu včetně vyrovnání podkladu a hydroizolační stěrky. V areálu městských lázní se přes letní odstávku budou opravovat i elektrorozvody a svítidla. Plánovaná je výměna rozvodů a svítidel v části bazénové haly a saunovém oddělení, šatnách pro veřejnost a ostatních mokrých prostorách včetně osazení proudových chráničů. Ve vestibulu a přilehlých prostorách budou vyměněna pouze svítidla. V úpravně bazénové vody bude vyměněn rozvaděč a doplněn o proudové chrániče. K ovládání bazénových čerpadel budou osazeny frekvenční měniče, čímž dojde k výrazné úspoře elektrické energie s návratností do jednoho roku. To vše bude pořízeno za dva a půl milionu korun.

Oprava laviček a dalšího mobiliáře

Město se pustí i do oprav košů na odpad, a to za 200 tisíc korun. Jedná se o celkové opravy třicítky silně poškozených košů v Městských sadech, na náměstí Svaté Trojice, Ochranově ulici, Hozově nábřeží a na náměstí Svaté Hedviky. Odpadkové koše vykazují značnou korozi, mechanické vnější poškození, rozpadající se vnitřní konstrukci pro vložku, poškození laku a v některých případech bude nutno taktéž opravit i základnu pro uchycení odpadkového koše. Oprava přijde na poloviční cenu než pořízení koše nového.

V městské separační lince v areálu Technických služeb na Těšínské ulici dojde k výměně roztrhaných velkých sítí na příjmu odpadů. Tyto sítě zabraňují znečištění okolí. Výměna přijde na 60 tisíc korun.

A do třetice odpad. Radnice nechá za 300 tisíc korun zřídit a rozšířit stání pro umístění kontejnerů pro biologicky rozložitelný komunální odpad. V některých lokalitách je již nedostatečná kapacita zpevněných ploch určených k umístění těchto nádob na odpady. Navíc je odborem životního prostředí města plánováno rozšíření systému nakládání s odpady o přidání nádob na BIO odpad do opavských sídlišť. Z tohoto důvodu je nutno v místech, která to vyžadují, stávající zpevněné plochy rozšířit, či vybudovat plochy úplně nové.

Omlazením za 604 tisíc korun projde i část laviček ve městě. U 57 se vymění dřevěná část a 185 dostane nový nátěr. Oprava čeká i na dno fontány Opava v sadech Svobody. Vzhledem k velkému množství uvolněné žulové mozaiky, jež tvoří povrch dna bazénu této fontány, je již nutná větší ucelená oprava dlážděného bazénového dna za 80 tisíc korun.

Omlazením projdou i dětská hřiště

Technické služby Opava se zaměří i na dětská hřiště. Na Junácké ulici vyroste vedle pískoviště a lavičky i další hrací prvek pro děti za 100 tisíc korun. Město tak reaguje na petici občanů, kteří zde rozšíření dětského hřiště požadovali. Obměnou za 1,3 milionu korun projdou i dětská hřiště v ulicích Purkyňova, Olomoucká (Opavia), Lazebnická, sady Svobody (pod Schinzelovým domem), velké hřiště v Městských sadech, workoutové hřiště na náměstí Svaté Hedviky, hřiště na Grudové, v ulici U Cukrovaru a na Liptovské.

Myslí se i na zeleň. V ulicích Mezi Trhy a na Hrnčířské budou založeny nové smíšené trvalkové záhony o celkové ploše 350 metrů čtverečních za 375 tisíc korun. Díky zamulčování dojde k udržení vláhy i v letních měsících.

V Jaktaři vznikne re-use centrum

Půl milionu korun bude použito na vznik tzv. re-use centra v objektu sběrného dvora na ulici Přemyslovců v Jaktaři, kam budou občané moci zdarma odevzdat věci, které nepotřebují, popř. je odevzdají na sběrném dvoře a druzí si je za nepatrnou úplatu mohou převzít a nadále využívat. Může se jednat o drobný nábytek (včetně zahradního, židle, stoly, skříňky, dětský nábytek); zařízení a vybavení domácnosti (keramické, porcelánové i skleněné nádobí, hrnce, plechy na pečení, talíře, hrníčky); obrazy, rámy na obrazy, vázy, dekorace do domácnosti, květináče atd.; mediální produkty (CD, DVD, videokazety); hračky, sportovní vybavení; knihy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …