Opava: Nové centrum PAĽANYCJA pomůže válečných uprchlíkům

12.04.2022 12:03 | Tisková zpráva

V prostorech bývalé tiskárny v areálu Optys na Rybářské ulici 89/44 vyrostlo nové Dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům PAĽANYCJA (v ukrajinštině chléb).

Opava: Nové centrum PAĽANYCJA pomůže válečných uprchlíkům
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

O provoz se starají dobrovolníci z Gottfrei ve spolupráci s krizovým štábem města Opavy a opavským Českým červeným křížem, Charitou Opava, MAS Opavsko, Kapradí a Slezskou univerzitou. Ukrajinci zde najdou tzv. freeshop s humanitární sbírkou, infocentrum s potřebnými kontakty, nabídkami práce, ubytování, škol či vyučování češtiny a další potřebné informace. V brzké době se zde otevřou i výukové a volnočasové aktivity, které mají usnadnit integraci Ukrajinců do naší společnosti. PAĽANYCJA nahrazuje několik dosavadních samostatných aktivit města a dobrovolníků.

„Část pomoci byla v centru Gottfrei na Krnovské ulici, část v našem evakuačním centru či na pracovištích odboru sociálních věcí magistrátu. Jsme proto rádi, že se podařilo dát vše dohromady a potřební na jednou místě naleznou vše, co k dalšímu životu u nás budou potřebovat,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Město delší dobu hledalo prostory, kde by podobné centrum mohlo vzniknout. I proto, že Opavané stále nabízejí materiální pomoc těm, kteří utekli před válkou často jen s několika málo nezbytnými věcmi. Velkým impulsem pak byla i nabídka Gottfrei.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

„Najednou se sešlo několik pozitivních skutečností. Na jedné straně velkorysá nabídka firmy Optys, která městu nabídla nevyužité prostory, a to jen za úhradu energií navíc. Na straně druhé jsme zvažovali, jak skladovat množství materiální pomoci, kterou jsme zatím nerozdali mezi potřebné. A do třetice přišla nabídka z Gottfrei, které materiální sbírku pořádá od počátku války, a stávající prostory jim už kapacitně nevyhovovaly. Vize Gottfrei byla natolik zajímavá, že jsme se rozhodli ji podpořit,“ vysvětlil primátor Navrátil.

Podle Martiny Minařík Pavelkové z Gottfrei se na provozu centra budou podílet i lidé z Ukrajiny, kteří už v Opavě žijí. „V tomto případě by bylo velkým přínosem především prolomení jazykové bariéry a tím bezpochyby také příjemnější komunikace a uvítání. Za dobu naší dobrovolnické činnosti ve vnitrobloku Gottfrei, kdy k nám denně přicházely desítky nových lidí z Ukrajiny, jsme už navázali několik přátelských vazeb. Tito lidé se k nám vrací a nabízí nám pomoc třeba s tříděním oblečení nebo tlumočením,“ řekla Minařík Pavelková, podle které bude freeshop zatím otevřen v pondělí od 9 do 14 a 15:30 do 18, v úterý a ve středu od 9 do 18 hodin a ve čtvrtek od 9 do 12 a od 13 do 17:30. Postupně se pak hodiny i nabízené aktivity budou podle potřeby upravovat.

Aktuality z centra najdete v češtině a ukrajinštině na webové stránce ZDE nebo na ukrajinské verzi, případně přes stránku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…