Opava: S výstupy na Hlásku se otvevřela také expozice Opava/Troppau

18.05.2022 10:11 | Tisková zpráva

Turistické informační centrum Opava (TIC) otevřelo radniční věž Hlásku, odkud si můžete prohlédnout slezskou metropoli z ptačí perspektivy. Otevřena je každou sobotu od května do konce září vždy od 10 do 17 hodin.

Opava: S výstupy na Hlásku se otvevřela také expozice Opava/Troppau
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Vstupenky, které stojí 40 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti a ZTP, si můžete dopředu zakoupit v TIC nebo až před samotným výstupem v přízemí radnice. Do čtvrtého patra věže vás vyveze výtah a dál už musíte po svých po schodech kolem výstavky dokumentující historii budovy a vedoucích strojovnou věžních hodin. Schválně - spočítáte, kolik to je schodů? Odměnou vám bude nádherný výhled na centrum města a třeba také Jeseníky se siluetou nejvyšší hory Moravy Pradědu.

Součástí výstupů je i možnost prohlédnout si stálou expozici Opava/Troppau, která byla před několika dny rozšířena o zcela novou část. Vedle stávající výstavy, která se zabývala historií Opavy do roku 1945, poodhalí její nová část příběh města po II. světové válce až do let nedávno minulých. Vystaveno je zde více než osm desítek předmětů denní potřeby, exponáty vztahující se k opavskému Tuzexu, připomínky slezského básníka Petra Bezruče, řada obrazových materiálů a historických fotografií, výrobků opavských firem a další předměty, které nejspíš těm starším připomenou jejich mládí a život ve městě. Výstavu připravili a sestavili historici Slezského muzea a využili k ní vedle svých předmětů především bohatou sbírku opavských artefaktů tajemníka magistrátu Tomáše Elise.

Rozhodně se nejedná jen o statickou přehlídku bez emocí. Naopak, výstava je koncipována tak, že každému otevře vzpomínky na lidi či místa, která už dnes nejsou. Třeba tím, že uvidí předměty, které používala jeho babička nebo které potkával on sám. Až vejdete, uhodnete, kde byla původně umístěná dvě písmena, která svítí nad vašimi hlavami a co vyjadřují? Nebo víte, co vše podstatné pro dějiny Opavy se odehrálo na Horním náměstí před budovou divadla? Napoví vám fotografie a průhledová okna z expozice.

Těm, kteří přece jen město tolik neznají, napomohou k prohlídce obou částí letáčky, které každého provedou prostory radniční půdy, kde je výstava umístěna.

Určitě by byla chyba výstavu vynechat a jít rovnou nahoru na vyhlídkový ochoz věže. Třeba také proto, že pak uvidíte místa, budovy a zákoutí z výstavy tak, jak vypadají dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…