Opava: Šachovou partii si můžete zahrát v centru města

09.10.2016 18:34

Město Opava se přidalo k řadě dalších měst v České republice a zapojilo se do projektu Šachy na ulici. V prostoru před Domem umění byl na začátku října umístěn šachový stolek, na kterém si může kdokoliv tuto oblíbenou společenskou hru zahrát. Ti, kteří nevlastní šachové figurky, si je budou moci zapůjčit na pokladně Domu umění.

Opava: Šachovou partii si můžete zahrát v centru města
Foto: Opava
Popisek: Opava

Projekt Šachy na ulici vznikl v roce 2014, kdy bylo v Praze rozmístěno prvních pět veřejných šachových stolků. V současné době je takovýchto míst okolo pěti desítek po celé republice. V Opavě byl stůl instalován v pondělí 3. října. „Věřím, že po úspěchu Festivalu deskových her a hlavolamů, který se konal v září, a ukázal, že lidé v Opavě si rádi hrají, bude místo často obsazeno,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek. Zájemci si mohou donést vlastní figurky nebo si je oproti vratné záloze vypůjčit v Domě umění. K zapůjčení zde budou od 11. října, vždy v čase otvírací doby Domu umění, tedy od úterý do neděle v době od 10 do 18 hodin. Pro milovníky hry Dáma zde budou kdykoliv k dispozici světlé a tmavé kameny.

Šachové stolky a židle pro veřejné venkovní použití jsou vyráběny z betonu. Stolky jsou zhruba půltunové, váha židlí se pohybuje okolo 100 kilogramů. Šachové figurky vznikají ve spolupráci s neziskovou organizací Rubikon Centrum, jejíž snahou je opětovně začlenit lidi s trestní minulostí do společnosti. V rámci pravidelných dílen tak figurky vyrábí vězni v Horním Slavkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…