Opava: Výzkum ukáže, jak se seniorům cestuje v opavské MHD

20.05.2016 7:33

Dopravní podnik města Opavy ve spolupráci s Centrem empirických výzkumů při Fakultě veřejných politik Slezské univerzity v Opavě připravuje rozsáhlý průzkum mezi seniory, kteří využívají služeb opavské hromadné dopravy. Průzkum si klade za cíl zmapovat, jakým způsobem se senioři přepravují, tedy které linky a v jaké intenzitě využívají a kolik peněz vynakládají na MHD.

Opava: Výzkum ukáže, jak se seniorům cestuje v opavské MHD
Foto: Opava
Popisek: Opava

Sběr dat mezi cestujícími budou v období od 19. do 31. května 2016 provádět studenti Fakulty veřejných politik, kteří si tak vyzkoušejí práci tazatelů sociologických terénních šetření. Na základě analýzy získaných dat následně odborníci z Centra empirických výzkumů vypracují materiál pro opavský dopravní podnik, a zejména pak pro radu města Opavy, která bude s jeho závěry dále pracovat. Zvláštní pozornost bude věnována otázce finanční zátěže, kterou cestování městskou hromadnou dopravou v Opavě seniorům přináší. „Samotný průzkum mezi cestujícími, v tomto případě mezi seniory, jsme společně s vedením dopravního podniku intenzivně připravovali v průběhu posledních dvou měsíců. Svým zaměřením je v rámci celé České republiky bezesporu unikátní,“ dodává Michal Kuděla z Centra empirických výzkumů.

Není to přitom první výzkum, na kterém škola s magistrátem spolupracuje. Již v roce 2013 se studenti ptali Opavanů, jak se jim ve městě žije. Opava z výzkumu vyšla překvapivě dobře a zařadila se mezi města s nejspokojenějšími obyvateli vůbec. Jednou z mála vad na kráse se ukázala být právě nedořešená otázka dopravy, v dotaznících se objevovala nespokojenost s hustotou automobilové dopravy, chybějícím obchvatem města, nedostatkem parkovacích míst a nezastřešenými zastávkami MHD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…