Opava si připomene své osvobození

16.04.2021 13:55

Bez oficiálního pietního aktu, velkých slov a pompézních gest se letos musí obejít připomínka výročí osvobození Opavy.

Opava si připomene své osvobození
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Na sovětské a československé vojáky, kteří za naši svobodu bojovali a také často položili své životy, si tradičně vzpomeneme 22. dubna, kdy v roce 1945 postupem od Kateřinek a Kylešovic vstoupili do centra a donutili kapitulovat poslední boje ochotné vojáky wehrmachtu. Přesto, že Ostravsko-opavská operace začala už v březnu, hlavní útok ve směru na Opavu přišel až 15. dubna dopoledne od Kravař.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Po letecké a dělostřelecké ofenzivě se linii opevněného města podařilo prolomit 20. dubna, ale utekly další dva dny bojů dům od domu, než byla Opava svobodná. Poté se směr útoku sovětských a československých zbraní otočil a přes Háj ve Slezsku, Velkou Polom a Klimkovice zamířil k osvobození Ostravy.

V Opavě bylo poškozeno 3 700 staveb a zcela zničeno 880 domů včetně továren. Zkáze se nevyhnuly ani cenné objekty či sbírky muzea. Podle historiků přímo v bojích o Opavu padlo okolo 2 000 sovětských vojáků. Čechoslovák nepadl v Opavě ani jediný, jednotky byly nasazeny v jiném směru, který na ni přímo nemířil. Válku nepřežilo sedm tisíc Opavanů.

Už 4. července 1945 byl odhalen první pomník padlým na náměstí Obránců, který byl později odstraněn a v roce 1980 nahrazen novým pomníkem s dominantní sochou sovětského samopalníka držícího vlajku. Ta dodnes stojí na náměstí Osvoboditelů a v její blízkosti vyrostl v roce 2005 také pomník československých tankistů a letců. Na městském hřbitově je pak v roce 1946 vybudované Pohřebiště vojáků Rudé armády, v jehož přední části před monumentálním pomníkem jsou umístěny hroby s pamětními deskami 144 vojáků.

A právě tam můžete položit květinu a uctít tak ty, kteří před 76 lety bojovali i za náš dnešní svobodný život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…