Opava vyčlenila na pomoc uprchlíkům 10 milionů korun

08.03.2022 21:11 | Tisková zpráva

Zastupitelé dnes schválili vyčlenění částky 10 milionů korun na pomoc uprchlíkům před válkou na Ukrajině, kteří našli bezpečí na Opavsku. Peníze budou sloužit zejména na dočasné ubytování, zajištění stravy a dalších potřebných náležitostí. Použijí se tam na pomoc v Opavě.

Opava vyčlenila na pomoc uprchlíkům 10 milionů korun
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Samozřejmě dnes nikdo netuší, jak se bude situace na Ukrajině vyvíjet. Na druhou stranu už druhý týden i do Opavy plynou stovky uprchlíků, kteří naši pomoc potřebují. Proto děkuji zastupitelům, že schválili náš návrh a my tak můžeme potřebným vyčlenit 10 milionů korun. Když bude potřeba, tuto částku v budoucnu navýšíme,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Hned na začátku jednání poprosil zastupitele o minutu ticha za oběti této nesmyslné války. Kromě toho zastupitelé přijali usnesení, že: „Ruská federace reprezentovaná Vladimírem Putinem se dopustila barbarského činu proti lidskosti a zaútočila na svobodný a suverénní stát Ukrajina, a to na základě vylhaných a opakovaně zpochybněných obvinění. Válečný konflikt vydávaný za “bezpečnostní akci chránící Rusko před Ukrajinou a Severoatlantickou aliancí“ způsobil smrt obrovského množství nevinných a bezbranných lidí včetně žen a malých dětí a způsobil nedozírné škody. Zastupitelstvo statutárního města Opavy tento hrůzný čin, který ve světě 21. století nesmí mít místo, odsuzuje a vyjadřuje solidaritu s Ukrajinou a jejími občany.“

Radnice rovněž zřídila webovou stránku ZDE. Na ní jsou informace jak pro ty, kdo chtějí pomoci, tak i pro samotné uprchlíky. Část informací je i v ukrajinštině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…